Dva minuta je sasvim dovoljno, ako znaš šta radiš… The Ramones su to znali već na debi albumu, prvom koji se smatra “punk-rock” pločom

0
62
Ramones/Photo: Roberta Bayley
Ramones/Photo: Roberta Bayley

Dana 23. aprila 1976. godine The Ramones su objavili svoj prvi istoimeni album. Osnovani 1974. godine, često se navode kao prvi punk rock bend. Na ploči je 14 žestokih i kratkih songova, čije je trajanje u projeku dva minuta. Inače, zabeleženo je da su istog dana još uvek nepoznati The Sex Pistols svirali u jednom londonskom klubu.

PRVA PUNK PLOČA PUTUJE U SVEMIR… RAMONES, KO DRUGI?

The Ramones su osnovani u Njujorku. Svojim ranim opusom utemeljili su estetiku punka i pripadajuće supkulture druge polovine 1970-ih i stvorili temelje za nastanak i razvoj srodnih podžanrova kao što su alternativni rock i hardcore punk.

BUDISTIČKI MONAH PEVA RAMONESE… NESTVARNE ZEN VERZIJE “ROCK ’N’ ROLL HIGH SCHOOL”, “TEENAGE LOBOTOMY” & “BEAT ON THE BRAT”

Prvu i najpoznatiju postavu činili su pevač Džoj Ramon (Džefri Hajman; 1951–2001), gitarista Džoni Ramon (Džon Kamings; 1951–2004), bas-gitarista Di Di Ramoe (Daglas Kolvin; 1952–2002) i bubnjar Tomi Ramon (Tamaš Erdelji; 1949–2014). Sastav se okupio oko ideje povratka neuglađenim, uličnim ishodištima rock and rolla, popa i surf-rocka, a nazvali su se prema pseudonimu Pola Makartnija koji se kratko vreme, u početnoj fazi Beatlesa, potpisivao kao Pol Ramon. Izvodeći kratke, troakordne, sirovo aranžirane, ali melodične kompozicije naglašeno brzog tempa, Ramones u leto 1974. postaju važan deo rastuće lokalne punk-scene začete u klubu CBGB.

DOK JE TAMNA SENKA SMRTI LEBDELA IZNAD NJIH… POGLEDAJTE KOMPLETAN POSLEDNJI KONCERT RAMONESA

Uprkos podršci kritike prvi album nije izazvao veće zanimanje u SAD. Popularnost im je uvek bila veća u Velikoj Britaniji, gde su ranim, dvominutnim žanrovskim klasicima (“Blitzkrieg Bop”, “I Wanna Be Your Boyfriend”, “Judy Is a Punk” i dr.), i zapaženim energičnim nastupima nadahnjivali tamošnju punk-scenu. Spomenuti prvenac direktno je uticao na rane radove grupa The Clash, Damned, Sex Pistols i drugih protagonista britanske “punk-revolucije”.

 

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite vaš komntar!
Unesi svoje ime