Zašto na omotu debi albuma The Rolling Stonesa nema imena benda i da li je zaista snimljen “uživo” u studiju…

0
177
Oglasi
The Rolling Stones, cover
The Rolling Stones, cover

Pre gotovo tačno 58 godina, 16. aprila 1964. godine The Rolling Stones su objavili svoj istoimeni debi album, koji je dva nedelje kasnije izbio na prvu poziciju britanske liste albuma i tu se zadržao tri meseca.

Istovremeno, bio je jedan od najbolje prodavanih albuma u Velikoj Britaniji te godine. Od 12 pesama na albumu, samo jednu su napisali Džeger i Rirads – “Tell Me (Youre Coming Back)” i to je bilo prvo objavljeno autorsko delo članova Rolling Stonesa. Ostale su bile obrade Vilija Diksona “I Just Want to Make Love to You”, Čaka Berija “Carol”, Bobija Trupa “Route 66”, Rufusa Tomasa “Walking the Dog” i drugih.

THE ROLLING STONES IMAJU NOVOG BASISTU…. MLAD JE, TALENTOVAN I ZOVE SE – KIT RIČARDS

Prvi album po mnogima najveće rock grupe 20. veka snimljen je na običnom “Revox” dvokanalnom magnetofonu i kao takav snimak bilo ga je nemoguće producirati. Album je snimljen “uživo” u studiju što govori dovoljno o kvalitetu sastava koji je “samo” morao da odsvira odavno uvežbane pesme bez naknadnih obrada u produkciji. Albumu su prethodila tri singla – “Come on”, “I wanna be your man” i EP “Not fade away”, obrade Čaka Berija, The Beatles i Badija Holija.

KO JOŠ MOŽE OVIM DA SE POHVALI…? ROLLING STONES KREĆU NA TURNEJU POVODOM 60 GODINA POSTOJANJA I SNIMAJU NOVI ALBUM

Najvažniji deo njihove početne muzičke karijere do 1965. godine vezan je uz obrade uglavnom američkih rhytm and blues, rock and roll i soul izvođača jer se nisu usuđivali da pišu i izvode sopstvene kompozicije smatrajući se nedovoljno zrelim autorima za takav poduhvat. Tako se na ovom debi albumu nalazi samo jedna Džeger/Ričards potpisana pesma – “Tell me you’re coming back to me”, balada u stilu Fila Spektora, a ostatak materijala su obrade. Međutim, Stonesi su tuđim kompozicijama dali sasvim nov oblik tako da s originalima takoreći jedina bliskost jesu tekstovi. Džeger je svojim, kako je on mislio, “ograničenim” vokalnim mogućnostima i energičnim i upečatljivim izvedbama, pesme usmerio drugačijim tokom.

RODŽER DALTRI NAZVAO ROLLING STONESE “OSREDNJIM PAB BENDOM”

Smatra se da su Stonesi isplivali iz gomile sličnih britanskih sastava zahvaljujući najviše otpadničkom imidžu, javnim ispadima, vulgarnošću, kao i potpuno drugačijem repertoaru obrada od ostalih tadašnjih sastava. Dok su rock bendovi tog vremena masovno obrađivali “Johnny be good”, “Rock and roll music”, “Rock around the clock”, “C’mon everybody” i slične standarde,

ZAVIRITE U STAN STONSA IZ 1962. GODINE

Stonesi su svirali gotovo nepoznate pesme koje su zvučale kao njihov autorski rad jer su u njih unosili svoj “klošarski” pogled na svet. Hrabar potez je činio i omot debija – na njemu nije ispisan naziv izvođača, već je samo stavljena fotografija Stonesa koji su smatrali da su već dovoljno poznati da bi sama fotografija mogla da ih prodava. Album je več u pretprodaji dostigao100.000 narudžbi, a kada je objavljen, smenio je s britanskog broja 1 album Beatlesa “With The Beatles”.

Oglasi

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite vaš komntar!
Unesi svoje ime