Koncertno veče Femix Festa u UK Parobrod… Manifest muzičke autentičnosti

0
331
Realma i Milutin Vučković (Femix Fest)/Photo: AleX
Oglasi

Sinoć je u Ustanovi kulture Parobrod održano muzičko veče festivala stvaralaštva mladih žena – Femix Fest.

Pred prepunim klavir holom Arsena Dedića nastupile su Sanja Stevanov, Jasmina Todorović, Realma i Majka Mara izvodeći svoju autorsku muziku.

Sanja Stevanov (Femix Fest)/ Photo: AleX
Sanja Stevanov (Femix Fest)/ Photo: AleX

Veče je otvorila Sanja Stevanov koja je nastupila sa svojim sastavom koji pored nje čine i Ivan Stanković na kontrabasu i Nikola Banović na bubnjevima.

Sanja je kantautorka iz Zrenjanina, koja živi i stvara u Beogradu, a njena muzika se kreće u okvirima različitih žanrova kao što su pop, soul, džez i bluz. Ona je sinoć predstavila publici nove pesme koje će se naći na njenom debitantskom izdanju.

Izvodeći svoju muziku, ona je prisutne vratila u neka prošla vremena, 70-te godine prošlog veka, i koncertni hol “obojila” zvukom koji je sve podsetio na lepršave cvetne haljine, vetar u kosi i vespe na ulicama.

Sanja Stevanov sinoć je prisutnima predstavila pesme: “Stvarnost”, “Jesen bez nas”, “Identitet” i “Fališ mi”.

Jasmina Todorović i Zorka Šumić (FemiX Fest)/ Photo: AleX
Jasmina Todorović i Zorka Šumić (FemiX Fest)/ Photo: AleX

Posle Sanje, svoj debitantski nastup je imala Jasmina Todorović, kojoj su se na sceni pridružili Zorka Šumić (prateći vokal) i Dejan Tomka (DJ).

Jasmina Todorović je autorka koja peva o prirodi, telu, snovima i njihovom međusobnom preplitanju. Pesme pravi sama – od tekstova, muzike, aranžiranja, do produciranja i pravi je primer kako za kvalitetno muzičko autorstvo i umetničko izražavanje nikada nije kasno, posebno ako inspiraciju pronalaziš u nekim originalnim temama.

Gromoglasni aplauz posle svake numere, dovoljna su potvrda da je pred Jasminom uspešan i kreativan muzički put, a pesme koje je sinoć predstavila nose nazive: “Zmija”, “Glas planine”, “Telo (Ulica od sna)” i “Zemlja diše”.

Realma i Milutin Vučković (Femix Fest)/Photo: AleX
Realma i Milutin Vučković (Femix Fest)/Photo: AleX

Realma (Ariadna Vrljanovic-Zhao) je nastupila treća, sa kolegom Milutinom Vučkovićem aka Lechym (Lečim).

Realma je muzički alter-ego nezavisne srpsko-kineske polimodalne umetnice. Njene pesme su predstavljene u brojnim međunarodnim muzičkim i kulturnim žurnalima, uključujući Rolling Stone India, Calvert Journal, Music Crowns, Zile si Nopti i slično, a njena muzika je i atavistička i postmoderna, sumorna i osnažujuća, ali pre svega filmska i životna.

Takav je bio i njen jučerašnji nastup – eklektički, drugačiji i interdisciplinaran. Animacije koje su projektovane tokom nastupa upotpunile su njenu originalnu izvedbu autorskih numera na pravi način. Realma je izvela pet numera: “A Hint of Pink”, “Wandering”, “Ashgrey Butterfly”, “Down the Rainway Spine” i “Lil’ Note on Rushing”.

Majka Mara (Femix Fest)/ Photo: AleX
Majka Mara (Femix Fest)/ Photo: AleX

Koncert u UK Parobrod zatvorila je Majka Mara (Marija Lazić),  pijanistkinja i kantautorka, čiji je autorski izraz spoj popa, jazza, soula i etno muzike.

Od 2019. godine Majka Mara je jedna od muzičkih trenerica producentske kuće Musictone iz Hamburga, a trenutno radi kao profesorka klavira u Muzičkoj školi “Vojislav Lale Stefanović”.

Marija je nastup otvorila pesmama koje su već dobro poznate publici “Nisi tu” i “Diši duboko”, a zatim je izvela numere “Gettin’ better” i “Živi za trenutak”, od kojih je poslednju premijerno predstavila prisutnima u UK Parobrodu.

Poznata po interakciji sa publikom, ali i originlanim i sjajnim aranžmanima, Majka Mara je na najbolji mogući način zatvorila muzičko veče ovogodišnjeg Femix Festa.

Nastup četiri kanaturoke u UK Parobrod i prepun koncertni prostor u okviru Femixa Festa samo su potvrda da je žensko autorstvo na domaćoj sceni itekako prisutno, raznovrsno i autentično i da je potrebno više promocije, podrške i prostora da bi rad talentovanih kanaturorki došao do svoje publike.

Oglasi

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite vaš komntar!
Unesi svoje ime