Home»Pulse»Raspisan konkurs za Ukrštene umetničke rezidencije iz oblasti stripa u 2022. godini

Raspisan konkurs za Ukrštene umetničke rezidencije iz oblasti stripa u 2022. godini

5
Shares
Pinterest Google+

Francuski institut u Srbiji, Grad Pančevo, Agencija KomunikArt i Međunarodni centar za strip i ilustraciju (Angulem, Francuska) raspisali su konkurs za Ukrštene umetničke rezidencije u oblasti stripa za 2022. godinu.

U okviru ovog programa biće podržana dva stripska projekta u vidu umetničke rezidencije strip autorke/autora iz Srbije u Angulemu (Francuska) od 20. oktobra do 20. decembra 2022. godine, kao i francuske strip autorke/autora koji će boraviti u Pančevu (Srbija) u oktobru 2022. godine.

Konkurs je otvoren od 6. aprila do 6. maja 2022. u ponoć, a imena dobitnice/dobitnika biće objavljena 1. juna 2022. godine na sajtu Francuskog instituta u Srbiji.

Dobitnica/dobitnik stipendije iz Srbije boraviće u Kući autora u Angulemu, gde će na raspolaganju imati opremljen smeštaj i atelje tokom trajanja rezidencije, a projekti koji se razvijaju u toku umetničke rezidencije biće predstavljeni na izložbi u oktobru 2022. godine.

Agencija KomunikArt će izabranoj autorki/autoru dodeliti stipendiju u iznosu od 2500 evra bruto za celokupan boravak u Francuskoj, a za prevoz u oba pravca autorke/autora od mesta boravka do Angulema biće obezbeđen neto iznos od 500 evra.

Kuća autora je integralni deo Međunarodnog centra za strip i ilustraciju, koji u svom sastavu ima i Muzej stripa, izložbene galerije, arhiv, specijalizovanu biblioteku, Centar za dokumentaciju, knjižaru i bioskop. Od svog nastanka 2002. godine do danas Kuća autora ugostila je više od trista mladih talenata ili renomiranih stvaralaca iz Francuske i širom sveta.

Photo: pixabay.com
Photo: pixabay.com

Detaljne propozicije konkursa i formular za prijavu dostupni su na OVOM LINKU.

Za dodatne informacije, kandidati/kinje se mogu javiti putem e-mail adrese [email protected] (za Srbiju) i [email protected] (za Francusku).

Istovremeno sa konkursom u Srbiji, otvoren je i konkurs u Angulemu za rezidencijalni boravak u Pančevu.

Uži krug kandidata/kinja će odabrati stručna komisija u Angulemu, a odluku o rezidentu/kinji će doneti komisija u Srbiji sačinjena od predstavnika partnera na programu – Francuskog instituta u Srbiji, Grada Pančeva i Agencije KomunikArt. Dobitnik/ca stipendije će boraviti u Pančevu tokom mesec dana u oktobru, a svoje radove će izložiti na Nova Festivalu u Pančevu.

Podsetimo, u okviru posete predsednika Republike Francuske Emanuela Makrona Srbiji, 2019. godine je potpisan Sporazum o saradnji u oblasti kulture i stripa između francuskih i srpskih institucija.

Projekat Ukrštene umetničke rezidencije iz oblasti stripa Srbija – Francuska je rezultat tog Sporazuma, i podrazumeva uspostavljanje strip rezidencija između dve zemlje.

U 2020. godini je srpska rezidentkinja u Angulemu bila Dragana Radanović sa projektom “Nova slika detinjstva – eksperimenti”, a francuska rezidentkinja u Pančevu bila je Alize de Pen koja je razvijala svoj novi projekat, strip album od 120 strana o nuklearnoj katastrofi po scenariju Jean- François Julliarda. Prošle, 2021. godine, srpski rezident u Angulemu bio je Ilija Jakovljević s projektom “Big Rock Energy”, dok je Pančevu na rezidenciji boravila francuska strip autorka Kler Bro, koja je razvijala stripski projekat “La Chiâle“ (Cmizdrenje).

Rad Kler Bro/ Photo: Promo (KomumikArt)
Rad Kler Bro/ Photo: Promo (KomumikArt)
Previous post

Govorio je sve najgore o filmu "The Power of the Dog", a sad se skrušeno izvinjava...

Next post

33 godine i 999 koncerata... Atheist Rap vas pozivaju u Barutanu na rođendan i - koncert No. 1.000

0

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *