Home»Kultura»Ovako će izgledati nova Koncertna dvorana Beogradske filharmonije (fotogalerija)

Ovako će izgledati nova Koncertna dvorana Beogradske filharmonije (fotogalerija)

4
Shares
Pinterest Google+

Posle temeljnog i transparentnog procesa izbora najboljeg ponuđača, u velikoj konkurenciji pristiglih rešenja, tim projektnog studija Amanda Levete Architects (AL_A) iz Londona izabran je za pobednika međunarodnog konkursa za arhitektonsko idejno rešenje buduće koncertne dvorane Beogradske filharmonije. Planirana lokacija objekta je na Novom Beogradu pored Palate Srbije, u Bloku 13.

Dugogodišnji direktor Beogradske filharmonije, Ivan Tasovac, započeo je rad na ideji nove Koncertne dvorane Beogradske filharmonije pre više od jedne decenije smatrajući je neophodnom ne samo za dalji napredak vodećeg orkestra u regionu, već novim simbolom Beograda i Srbije i tačkom susretanja celoga sveta.

Koncertna dvorana Beogradske filharmonije je najveća kulturna investicija u regionu decenijama. Smešten pored istorijske Palate Srbija na Novom Beogradu, projekat predstavlja izuzetnu posvećenost izgradnji svetlije, održivije budućnosti grada prema viziji Ivana Tasovca. Sa više prostorija za izvođenje, održavanje proba i kreativni rad, uključujući simfonijsku koncertnu salu sa 1.600 mesta, dvorana će biti prva te vrste na Balkanu, međunarodno priznata platforma za muzičko izvođenje svetske klase koja će doprineti društvenom, ekonomskom i ekološkom razvoju Srbije.

Koncertna dvorana Beogradske filharmojiie/AL_A
Koncertna dvorana Beogradske filharmojiie/AL_A

U ime Vlade Srbije u partnerstvu sa Kabinetom premijera, Ministarstvom kulture i informisanja, Gradom Beogradom i Beogradskom filharmonijom, Program Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP) je 2021. godine pokrenuo međunarodni konkurs za dizajn namenjen najpoznatijim svetskim arhitektonskim firmama. Pristiglo je 37 prijava iz 15 zemalja, a 8 kandidata je pozvano da pređe u sledeću fazu.

Međunarodni žiri, sastavljen od arhitekata, stručnjaka za koncertne dvorane i konkurse, kao i od predstavnika Vlade RS, Ministarstva kulture i informisanja, Grada Beograda i Beogradske filahrmonije, ocenjivao je nacrte razvijene po detaljnim smernicama i tehničkim konceptima koje su izradili konsultanti za strateško planiranje umetnosti i kulture britanske multinacionalne firme Arup, kao i prema planu detaljne regulacije Grada Beograda. Žiri je ocenjivao  šest predloga u finalnoj fazi konkursa, koji će uskoro bit dostupni na sajtu UNDP Srbija.

– Budućnost Beogradske filharmonije konačno dobija svoje jasne konture. Pre mnogo godina, sa neumornim i neustrašivim entuzijazmom, naš nekadašnji i dragi direktor Ivan Tasovac, krenuo je u višedecenijski san – da sagradi veličanstveni dom za Beogradsku filharmoniju, vodeći orkestar u regionu, stvarajući međunarodno priznati centar za muziku, regionalni centar kulture i umetnosti i novi simbol Beograda i Srbije. Oduševljeni smo rešenjem studija AL_A, dizajnom koji ne samo da slavi jedinstvenost našeg orkestra, već i pruža pristupačno, posebno i atraktivno mesto za društvena okupljanja u glavnom gradu Srbije koje slavi stil života Beograda kao evropske metropole i novi dom Beogradske filharmonije kakav zaslužuje – rekao je Darko Krstić, vd direktora Beogradske filharmonije.

Amanda Levit, direktorka AL_A, rekla je:

– Niste mogli da zamislite bolje mesto od ovog da biste poslali poruku vizije Srbije za budućnost. Veličanstveno okruženje parka Ušće, na obalama reke Dunav, šalje moćnu poruku o preobraženju i ponovnom vraćanju prirodi naših gradova kako bismo ih učinili zelenijim i lepšim prostorima. Koncertna sala će biti izraz skladnosti između prirode, arhitekture i muzike, na stožernoj tački u Evropi gde se susreću Istok i Zapad. To će biti mesto gde će se ljudi iz svih krajeva i kultura, svih uzrasta i veština, okupljati kako bi uživali u muzici svih žanrova.

AL_A je nagrađivani arhitektonski studio koji je osnovala arhitekta Amanda Levit, dobitnica britanske nagrade RIBA Sterling. Njeni završeni projekti uključuju novi ulaz, dvorište i galeriju za muzej Viktorija i Albert u Londonu i Muzej umetnosti, arhitekture i tehnologije u Lisabonu.

AL_A predvodi međunarodni tim koji uključuje pejzažne projektante firme VDLA (Van Dyke Landscape Architects, Inc.), inženjere portugalske firme “AFA Consult” i lokalne arhitekte Beogradskog studija Zabriskie, dok Arup nastavlja svoju ulogu u domenu akustičnog dizajna.

Kao naredni  korak AL_A tim će raditi na izradi tehničke dokumentacije, koja je podeljena u  tri faze, u skladu sa Zakonom Republike Srbije o izgradnji i planiranju.

Amanda Levit (AL_A) o svom konceptu:

Amanda Levit /AL_A
Amanda Levit /AL_A

Koncertna dvorana Beogradske filharmonije je izuzetno značajan projekat za grad Beograd i Srbiju. Projekat je najveća kulturna investicija u regionu decenijama, smeštena na važnom mestu sa neverovatno bogatom istorijom – pored Palate Srbija, na ušću dveju velikih evropskih reka i sa pogledom na prirodnu očuvanost Velikog ratnog ostrva. To je izuzetan pokazatelj ambiciozne vizije koje Beograd ima za svoju budućnost.
Predeo oko reke Dunav i ambijent parka je naša polazna tačka. Korišćenje vodene površine da bi se u njoj odrazila zgrada i okolna priroda dočarava močvarno područje koje je prvobitno omogućilo srpskom narodu da se ovde uspešno razvija. Ponovno vraćanje parka prirodi kao ambijenta za novu Koncertnu dvoranu šalje naprednu poruku o potrebi da naše gradove preobrazimo i učinimo ih zelenijim, čistijim i lepšim. Sada više nego ikad, napetost koja vlada između prirode i gradova mora se pomiriti. Mi to ovde radimo tako što zamišljamo Koncertnu dvoranu Beogradske filharmonije kao izraz harmonije. Sklada između građevine i prirodnog prostora, između istoka i zapada, između starog i novog, između generacija i između kultura.

 

Previous post

Dočekasmo... "Breaking Bad" dvojac se vraća, kažu biće "krvavo i bolno"

Next post

Klaus Mejne prvi put progovorio o "novom" tekstu pesme "Wind of Change": Evo zašto sam to uradio...

No Comment

Leave a reply

Your email address will not be published.