Dakle… ko je ubio Loru Palmer? I kako nam je, dođavola, Dejvid Linč prodao “Twin Peaks” foru?

0
59
Twin Peaks/Phptp: promo
Twin Peaks/Phptp: promo

Intrige pitoresknog gradića proizašle iz rediteljske palice Dejvida Linča počele su da se prikazuju u nedelju, 8. aprila 1990. godine na ABC-u. “Twin Peaks” koketira s različitim stilovima poput soap opere, porodične drame, kriminalističkog žanra i neizostavne misterije koja seriji donosi magični dodir. Dejvid Linč, poznat po nadrealnom stilu stvaranja, seriju odmah uvrštava u ostavštinu pop kulture. “Twin Peaks” na televiziji je prikazan kao serija u dve sezone. Dok prva ima samo 8 epizoda, druga se sastoji od njih 22.

KO JE UBIO HEJZEL DRU… SNIMA SE DOKUMENTARAC O UBISTVU NA KOME JE ZASNOVAN “TWIN PEAKS”

Sama radnja serije odvija se u gradiću Twin Peaks u kojem se događa ubistvo mlade devojke Lore Palmer. To ubistvo dolazi da istraži mladi detektiv Dejl Kuper. Samo mesto obiluje intrigama, misterijima i čudnim pojavama koje u seriji tvore predivnu baršunastu kombinaciju nadrealističkog stila. Linč na televizijskim ekranima prikazuje slike koje delikatno stružu furnir idiličnog života u slikovitom ruralnom gradu i otkrivaju svu pohlepu, strast, ljubomoru i korupciju ispod njih.

Twin Peaks/Phptp: promo
Twin Peaks/Phptp: promo

Televizijski show kao što je “Twin Peaks” uveliko zavisi od stava gledaoca i njegovog iščitavanja predloženog narativa. Nikad se ne radi samo o radnji, a klimaks radnje ovde je smješten u oko posmatrača. Kao što i sam kaže, Dejvid Linč očekuje da će gledalacj polako lizati lizalicu radnje dok ne otkrije unutrašnji sadržaj koji zavisi samo od njega, tako da on sam proizvodi svoje uzbuđenje gledanja. Tridesetak godina kasnije ova televizijska serija i dalje je itekako aktuelna i vredna gledanja. Zar ne?

REŠENA MISTERIJA, EVO KO JE UBIO LORU PALMER… “TWIN PEAKS” POTPUNO OBJAŠNJEN U NEVEROVATNOM VIDEO KLIPU OD ČETIRI I PO SATA

Jedino što i dalje ne znamo – ko je ubio Loru Palmer?

 

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite vaš komntar!
Unesi svoje ime