Home»Pulse»Najave»Femix Fest od 15. do 17. aprila na tri lokacije u Beogradu

Femix Fest od 15. do 17. aprila na tri lokacije u Beogradu

5
Shares
Pinterest Google+
Autorka vizuala: Bojana Stojanović
Autorka vizuala: Bojana Stojanović

Ovogodišnji festival autorstva mladih žena Femix Fest održaće se od 15. do 17. aprila u KC Gradu, UK Parobrodu i Filmskoj galeriji Kulturnog centra Beograd.

Prošlogodišnje izdanje festivala okupilo je više od 100 učesnica, autorki iz zemlje i regiona iz različitih umetničkih oblasti, kulturnog sektora i kreativnih industrija.

Ove godine organizacioni tim festivala ima za cilj da se osvrne na promene, novosti, i postignuća zajedničkog zalaganja za rodnu ravnopravnost na domaćoj kulturnoj sceni, ali i na nove izazove, nove vidove diskriminacije i seksizma, te nove i aktuelne načine borbe i primere aktivizma za rodno ravnopravnu muzičku, filmsku, pozorišnu, strip, street art, te sveukupnu umetničku i kulturnu scenu u Srbiji i regionu.

Festivalski program će se od 15. do 17. aprila 2022. godine održati uživo u KC Gradu, UK Parobrodu i Filmskoj galeriji Kulturnog centra Beograd sa jednim delom sadržaja koji će se prenositi i onlajn putem društvenih mreža.

Femix Fest/ Photo: Promo (Femix)
Femix Fest/ Photo: Promo (Femix)

U petak 15. aprila zakazano je otvaranje festivala od 18:00 časova u KC Gradu i tom prilikom će se publici obratiti saradnice kolektiva Femix.

Posle toga, od 18:30 održaće se grupni razgovor sa akterkama sa domaće aktivističke i umetničke scene o mogućnostima za zaštitu učenica/ka i studentkinja/ata umetničkih i drugih škola i fakulteta, svih mladih žena, kao i radnica/ka u kulturi i umetnosti od različitih vidova diskriminacije i uznemiravanja.

Za druženje i atmosferu nakon formalnog dela prve večeri festivala biće zadužena DJ Časna sestra (Marija Nikolić).

Tokom dva dana vikenda, 16. i 17. aprila publiku u KC Gradu očekuje rasnovrstan program – panel o ženama u street artu, preliminarno predstavljanje rezultata studije “Rodna ravnopravnost za kulturnu raznolikost” koje se realizuje uz podršku UNESCO Međunarodnog fonda za kulturnu raznolikost, filmski program, radionica dramaturškinje Tanje Šljivar, kao i vođeni razgovor sa vizuelnom umetnicom Andrijanom Vešović (Zombijana).

Marija Lazić (Majka Mara)/ Photo: Promo (Femix)
Marija Lazić (Majka Mara)/ Photo: Promo (Femix)

Subota veče, 16. april od 20:00 časova, u UK Parobrod rezervisana je za odličan muzički program u okviru koga će nastupiti učesnice prošlogodišnjeg izdanja Femiksete – Majka Mara, Sanja Stevanov, Realma i Jasmina Todorović.

U nedelju, 17. aprila u 19:30 u Filmskoj galeriji Kulturnog centra Beograd biće otvorena kolektivna izložba strip autorki “Vratiti svoje vreme”.

Publika će na ovoj izložbi imati priliku da vidi radove Danice Jevđović, Jane Adamović, Dragane Radanović i Ane Milojković.

Detaljan program festivala svi zainteresovani mogu pronaći na sajtu Femixa i Facebook eventu festivala.

Previous post

Depardje se okrenuo protiv Putina: Ruski narod nije odgovoran za njegove lude ispade...

Next post

Džilijan Anderson: Vratila bih se u "X Files", imam samo jedan uslov...

No Comment

Leave a reply

Your email address will not be published.