LA Times otkriva: Brus Vilis nije bio svestan šta se događa oko njega, tvrde reditelji koji su radili s njim

0
145
Brus Vilis - A Day To Die, promo
Brus Vilis – A Day To Die, promo

Znakovi da sa zdravstvenim stanjem Brusa Vilisa nešto nije u redu počeli su da se pojavljuju još pre više od dve godine, navodi Los Angeles Times u opsežnom članku objavljenom u četvrtak.

Tekst počinje citatom iz e-maila koji je reditelj filma “Out of Death” Majk Barns poslao scenaristi filma i u kojem je napisao kako ulogu Brusa Vilisa treba smanjiti. “Treba smanjiti njegove dijaloge tako da nema monologa”, stajalo je u e-mailu u kojem nisu bili navedeni razlozi za tu odluku.

KRAJ JEDNE VELIKE KARIJERE… BRUS VILIS SE POVLAČI IZ SVETA FILMA ZBOG TEŠKE BOLESTI

U sredu se saznalo da 67-godišnji glumac boluje od afazije i napušta glumu. Novinari Los Angeles Timesa razgovarali su s 20-tak osoba koji su radili s Vilisom poslednjih godina i koji su već dugo bili zabrinuti za njegovo stanje. Oni se pitaju da li je glumac bio u potpunosti svestan šta se događa oko njega na snimanjima filmova.

Najčešći honorar po filmu za Vilisa iznosio je dva miliona dolara za dva dana posla. Kako je Vilis teško pamtio svoje dijaloge, u uhu je imao slušalicu preko koje su mu govorili njegove dijaloge, potvrdilo je nekoliko izvora. Osim toga, u većini njegovih akcionih scena korišćeni su kaskaderi. Dogodilo se to posle incidenta pre dve godine na snimanju filma “Hard Kill” kada je Vilis počeo da puca bez da mu je iko dao znak. Pištolj je bio napunjen ćorcima, niko nije stradao, ali se ekipa filma prilično zabrinula.

Barns kaže kako je bio jedan od malog broja ljudi koji su znali da Vilis ima problema s pamćenjem ali nije znao njegovo stvarno stanje sve do jula 2020. godine kada je režirao film “Out of Death”. Bio je to jedan od 22 filma koje je Vilis snimio za četiri godine. Reditelj kaže kako je prvog dana snimanja shvatio da ima veliki problem i da je zato zatražio da se skrate Vilisovi dijalozi i da se 25 stranica njegovih dijaloga snime u jednom danu.

Ipak, jedan od Vilisovih partnera tada ga je nazvao i pitao “Kako je Brus?“ dodajući kako mu je ta osoba rekla da je slavni glumac bolje u odnosu na prošlu godinu. Barns mu je poverovao i odlučio da režira još jedan film s Vilisom, pod nazivom “Wrong Place”. Snimanje je počelo u oktobru prošle godine, Barnsu je bilo jasno da se Vilisovo stanje nije poboljšalo, već mu se pogoršalo.

– Po završetku snimanja rekao sam ‘Završio sam. Neću više snimiti film s Brusom Vilisom’. Odahnuo sam kada sam čuo da se povlači – izjavio je Barns.

CAA je moćna agencija koja je brinula o karijeri Brusa Vilisa. Oni su u ugovorima navodili kako će glumac snimati dva dana, osam sati dnevno, iako izvori tvrde da je Vilis ostajao samo četiri sata na snimanju. Džes V. Džonson je režirao film “White Elephant” u kojem Vilis glumi glavnu ulogu. Prvi puta he radio s Vilisom kao kaskader pre 10 godina. Sreli su se ponovo pred početak snimanja filma “White Elephant” u aprilu prošle godine.

– Bilo je jasno da to nije Brus koga se sećam – rekao je Džonson. Raspitivao se za njegovo stanje, uveravali su ga da je sve u redu, ali da je najbolje da Vilis snimi svoje scene do ručka i ode. U jednom trenutku bilo je očigledno da Vilis ne zna gde se nalazi. “Znam zašto ste vi ovde ali zašto sam ja ovde?”, zapitao se glasno Vilis, prema sećanju članova filmske ekipe. “Neko bi mu rekao šta mora da izgovori a on nije razumeo šta to znači. Bio je vođen poput lutke”, prisetio se jedan član ekipe.

KAKO JE BRUS VILIS ZAMALO IZGUBIO ULOGU U KULTNOM FILMU JER IMA – “TRAMPOVSKA USTA”

Reditelju Džonsonu nekoliko puta su ponudili snimanje još dva filma s Vilisom ali posle ovog iskustva on je to odbio.

– Svi smo mi obožavaoci Brusa Vilisa, ovo je tužan kraj neverovatne karijere – izjavio je Džonson. Bez obzira na njegovo zdravstveno stanje Vilis je bio prilično tražen, makar zbog nekoliko minuta u filmu, jer je to niskobudžetnim filmovima pomagalo da se prodaju širom sveta. Lice Brusa Vilisa na posteru filma bilo je dovoljno da privuče publiku.

Na svim snimanjima Vilisa je pratila poveća grupa njegovih prijatelja koji su se prema njemu ponašali zaštitnički. Jedan od njih, Stiven Ads, Vilisov asistent još od devedesetih godina, posebno se brinuo za njega, pa je u jednoj fazi prošle godine dobijao 200.000 dolara po filmu u kojem bi Vilis glumio. Drugi je bio glumac Adam Huel Poter koji je dobijao male uloge u njegovim filmovima a zapravo mu je bio zadatak da govori Vilisu njegove dijaloge preko slušalice na uhu. Za to je dobijao 4.150 dolara nedeljno.

BRUS VILIS I DŽON TRAVOLTA PRVI PUT ZAJEDNO PRED KAMERAMA POSLE “PETPARAČKIH PRIČA”

Jedan od poslednjih filmova koje je Vilis snimio bio je “Paradise City” koji je režirao Čak Rasel a u kojem je glumio i Džon Travolta. Film bi trebalo da ima premijeru ovog leta.

– Bio je uzbuđen zbog rada s Travoltom, videlo se da je to onaj stari šarmer – rekao je Rasel. – Međutim, svi su bili svesni da to nije onaj stari Brus Vilis.

HL/Izvor: nacional.hr

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite vaš komntar!
Unesi svoje ime