Jazz sredom #22… Tribute to Duke 30. marta u Kuglašu

0
229
Oglasi
Photo: Promo
Photo: Promo

Novo Jazz veče u Kuglašu ove srede, 30. marta od 19:00 časova, biće obeleženo muzikom džez legende Djuka Elingtona.

Tribute to Duke čine Ivan Jovanović (klavijatura), Vukan Potežica (kontrabas) i Uroš Stamenković (bubnjevi).

Na repertoaru će se naći poznate i manje poznate Djukove numere, kao i džez standardi u originalnim aranžmanima, a posle toga sledi otvoren jam session i svi su dobrodošli da se priključe.

Edvard Kenedi “Djuk“ Elington je bio američki kompozitor, pijanista i vođa džez orkestra od 1923. do kraja života.

Rođen u Vašingtonu, Elington je bio stacioniran u Njujorku od sredine 1920-ih i stekao je nacionalni profil kroz nastupe svog orkestra u Cotton Clubu u Harlemu. Tokom 1930-ih, njegov orkestar je nekoliko puta gostovao po Evropi.

Neke od džez muzičara koji su bili članovi Elingtonovog orkestra, kao što je saksofonista Džoni Hodžis, smatraju najboljim sviračima u idiomu. Elington ih je spojio u najcenjeniju orkestarsku jedinicu u istoriji džeza. Neki članovi ostali su u orkestru i po nekoliko decenija.

Photo: Promo
Photo: Promo

Majstor u pisanju minijatura za trominutni format snimanja od 78 obrtaja u minuti, Elington je napisao ili sarađivao na više od hiljadu kompozicija; njegovo opsežno delo je najveća snimljena lična džez zaostavština, a mnoga od njegovih dela su postala standard.

Djuk je snimao za većinu američkih diskografskih kuća svoje epohe, nastupao u nekoliko filmova i komponovao nekoliko filmova i komponovao nekoliko scenskih mjuzikala.

Iako je bila ključna figura u istoriji džeza, po mišljenju Guntera Šulera i Berija Kernfelda, “najznačajnijeg kompozitora žanra“, sam Elington je prihvatio frazu “izvan kategorije“, smatrajući je oslobađajućim principom, i pozivajući se na njegovu muziku kao deo opštije kategorije američke muzike.

Elington je bio poznat po svojoj inventivnoj upotrebi orkestra, ili big benda, kao i po svojoj elokvenciji i harizmu. Posthumno je dobio specijalnu nagradu Pulicerove nagrade za muziku 1999.

Ulaz će se naplaćivati 250 dinara, ali organizatori navode da ulaznice ne moraju da plaćaju studenti FMU koji imaju indeks sa sa sobom kao ni muzičari koji će svirati (ali moraju imati instrument sa sobom – bubnjari palice, pianisti indeks ili note).

Takođe, studenti bilo kog fakulteta ili srednjoškolci koji sa sobom imaju ideks ili đačku knjižicu plaćaju ulaznicu 150 din.

 

Oglasi

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite vaš komntar!
Unesi svoje ime