Home»Film»Oskar 2022. u nekoliko slika: “CODA” najbolji film, Džejn Kempion Oskar za režiju, “Dini” šest nagrada, Zelenski nije govorio, Kid Rok i Vil Smit napravili frku…

Oskar 2022. u nekoliko slika: “CODA” najbolji film, Džejn Kempion Oskar za režiju, “Dini” šest nagrada, Zelenski nije govorio, Kid Rok i Vil Smit napravili frku…

4
Shares
Pinterest Google+
Oskar 2022 - Coda, najbolji film/Photo: YouTube printscreen
Oskar 2022 – Coda, najbolji film/Photo: YouTube printscreen

U Los Anđelesu su po 94. put dodeljene nagrade američke Akademije filmske umetnosti, a Oskara za najbolji film, dobilo je ostvarenje “CODA” (Child of deaf adults), priča o porodici gluvonemih koja živi u malom ribarskom gradu.

Film snimljen u produkciji striming platforme Apple TV je nominovan za tri Oskara i nagrađen je u sve tri kategorije: za adaptirani scenario, za sporednu mušku ulogu i za najbolji film.

Džejn Kempion je na glamuroznoj ceremoniji u Dolbi teatru u Los Anđelesu sinoć dobila Oskara za režiju filma “Moć psa” i postala prva žena koja je dva puta osvojila najprestižniju filmsku nagradu u ovoj kategoriji.

Za najboljeg glumca, Oskar je pripao Vilu Smitu za ulogu u filmu “Kralj Ričard”, a on je uz suze u očima poručio da se od njega očekuje da voli i štiti drage ljude.

– Hvala celoj porodici Vilijams što mogu da budem ambasador ljubavi… Ovo je predivan momenat i ne plačem što sam dobio nagradu već zbog toga što želim da svetlost obasja sve ljude do kojih mi je stalo – rekao je Smit.

Film “Kralj Ričard” govori o porodici Vilijams, poznatim teniserkama Sereni i Venus Vilijams i njihovom ocu Ričardu.

Za najbolju glumicu Oskara je dobila Džesika Čestejn za ulogu u filmu “Oči Tami Fej” .

Troj Kadsur, gluvonemi glumac dobio je Oskara sporednu ulogu u filmu “CODA”, koji se znakovnim jezikom zahvalio svima na velikom priznanju.

– Ovo je nagrada za sve gluvoneme ljude na svetu. Uspeli smo – poručio je Kadsur sa pozornice Dolbi teatra.

Ariana Dubozi dobila je Oskara za najbolju sporednu ulogu u ostvarenju “Priča sa zapadne strane”.

Najbolji inostrani igrani film je japansko ostvarenje “Povezi me” čiju režiju potpisuje Ryusuke Hamagući.

Nagradu Oskar za najbolji originalni scenario dobio je Kenet Brana za film “Belfast”, dok je za najbolji adaptirani scenario priznanje otišlo u ruke Šin Heder koje je režirala ostvarenje “CODA”.

Oskarom za originalnu pesmu u filmu nagrađeni su Bili Ajriš za numeru “No time to die” u istiomenom ostvarenju o tajnom agentu Džejmsu Bondu.

Oskar za najbolju originalnu muziku dobio je Hans Cimer za ostvarenje “Dina”, a isti film je nagrađen i za montažu.

Ceremoniju 94. dodele nagrade Oskar obeležio je trijumf filma “Dina” i u kategorijama za najbolji zvuk, najbolju fotografiju i specijane efekte.

Najbolji dugomtrežni dokumentarni film je američko ostvarenje “Leto soula” o kulturnom festivalu u Harlemu.

Oskara za najbolji kratki igrani film dobilo je ostvarenje “Dug pozdrav”, a za kostim Dženi Bevan za film “Zlica” (Cruella), dok je za kratki animirani film nagrada pripala ostvarenju “Kraljica košarke”.

Frencis Ford Kopola, reditelj filma “Kum”, bio je uz glumce Roberta Denira i Al Paćina specijalni gost ceremonije dodele Oskara povodom obeležavanja pola veka od nastanka kultnog ostvarenja.

Kopola se zahvalio svima koji su učestvovali u nastajanu filma “Kum” i uzviknuo “Živela Ukrajina”.

Uma Turman, Samjel El Džekson i Džon Travolta bili su gosti dodeli ceremonije dodele Oskara obeležavajući 28 godina od nastanka filma “Petparačke priče” Kventina Tarantina, a ovom prilikom obeležena su još dva jubileja: 60 godina filmske storije o Džemsu Bondu i 30 godina od nastanka filma “Belci ne umeju da skaču”.

Među gostima ceremonije dodele Oskara bile su i Lajza Mineli i Lejdi Gaga.

Billie Elish je uživo u Dolbi teatru izvela naslovnu numeru iz filma “No time to die” iz franšize o tajnom agentu Džejmu Bondu, a Sebastian Jatro pesmu “Encanto”, jednu od nominovanih za nagradu Oskar.

Ceremoniju dodele Oskara obelezio je mali incident u kojem je glumac Vil Smit ošamario glumca Krisa Roka.

Kris Rok je pomenuo Smitovu suprugu na sceni Dolbi teatra, a Smit ga je potom ošamario, a gledaoci ceremonije dodele nagrade Oskar ostali su u nedoumici da li je incident deo scenarija celog događaja.

Negde na sredini ceremonije na velikom video bimu pojavio se tekst ispisan belim slovima na crnoj pozadini u kojem se “pozivaju svi da pokažu solidarnost sa Ukraijinom i pošalju pomoć “, a reči podrške uputila je i glumica rođena u ovoj zemlji Mila Kunis.

Ovogodišnju ceremoniju vodile su tri dame: Redžina Hol, Ejmi Šumer i Vanda Sajks.

Previous post

Kako je ovo fer? Učenik na pismenom citirao Konstraktu, pa dobio keca...

Next post

Grom udario privatni avion Majli Sajrus, pilot morao prinudno da sleti...

0

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *