“Laneganov put ka sutrašnjici”… Izložba Nemanje Đorđevića posvećena Marku Laneganu u Anti Shop Elektropioniru

0
60
Mark Lanegan/ Photo: Nemanja Đorđević
Mark Lanegan/ Photo: Nemanja Đorđević

Izložba fotografija “Laneganov put ka sutrašnjici” Nemanje Đorđevića biće otvorena u Anti Shop Elektropioniru uoči 6. Kontakt konferencije u sredu, 23. marta u 16:00 časova.

Nemanja Đorđević je rok fotograf, videograf i dugogodišnji urednik muzičkog web portala Balkanrock. Inicijator je koncertnog serijala Balkanrock Sessions koji je nastao kao odgovor na potrebe publike u doba pandemije za kvalitetnim muzičkim sadržajem, praćenim intervjuima sa muzičarima. Više puta je nagrađivan za dostignuća u oblasti fotografije.

Do sada je priredio više od 30 samostalnih izložbi u zemlji i regionu i učestvovao na mnogim grupnim izložbama fotografija.

Od samostalnih aktivnosti izdvajaju se izložbe “Beating drum is a heart” (2020), “Iskrenost” nastala u saradnji sa sa američkim sastavom Wovenhand (2017), “Nebeska tema“ posvećena Vladi Divljanu (2016), “Senke Zvuka“ (2015), “Raskorak” koja sa bendom Block Out obilazi Srbiju (2012). Od grupnih aktivnosti sledi učestvovanje na tradicionalnim izložbama “Rock momenti” (sa Anamarijom Vartabedijan i Stanislavom Milojkovićem 2020; 2018; 2015). Izlagao je u okviru Festivala srpskog podzemlja u Beogradu, EXIT festivala u Novom Sadu, Arsenal festa u Kragujevcu, Demofesta u Banjaluci, Dum Dum festa u Leskovcu.

Nemanja Đorđević/ fotograf Branislav Milošević
Nemanja Đorđević/ fotograf Branislav Milošević

– Izložba fotografija Nemanje Đorđevića posvećena Marku Laneganu predstavlja vizuelni omaž kultnom muzičaru, koji nas je nedavno napustio, prerano i potpuno iznenada. Iza čuvenog umetnika stoji duga i izuzetno plodna muzička karijera, impresivne diskografije i brojne značajne saradnje. Tokom svojih turneja, Beograd je četiri puta ugostio Marka Lanegana i njegov bend. Đorđević je kao višegodišnji aktivni rok fotograf imao prilike da fotografiše svaki njegov nastup i da ga jednom prilikom intervjuiše.
Fotografije u postavci treba posmatrati integralno, iako se sastoje iz dva dela. Koncertni deo prikazuje distanciranu, poetičnu i mračnu auru Laneganovih nastupa, dok privatni deo, koji se sastoji od fotografija nastalim prilikom intervjua sa autorom izložbe, prikazuju muzičara u direktnijem i toplijem svetlu. Dva aspekta postavke čine portreti Lanegana sa posebnim fokusom na određenim detaljima, kojima Đorđević prenosi određeni dojam o muzičaru. Kao kontrasti funkcionišu fotografije Lanegana usled njegovog moćnog izvođenja pesama, dok u zanosu povlači čitavu publiku u svoj svet mraka i borbe, nasuprot suzdržanom osmehu čoveka iza kulisa koji ni tada ne prestaje da se bori sa sopstvenim demonima. Iako je Đorđević poznat po tome što na svojim fotografijama vrlo promišljeno kadrira i prenosi ritam i zvuk u polje vizuelnog, ovog puta postavka ističe njegovu sposobnost da predstavi ličnost muzičara, pronađe put ka onome iza vidljivog, da učini ono neuhvatljivo u čoveku prisutnim i obelodanjenim na fotografiji.
Simbolično, naziv izložbe odnosi se na naziv Laneganove pesme “Way To Tomorow” u kojoj muzičar ne uspeva da pronađe put do svog sutrašnjeg dana. Ova izložba nagoveštava da njegov odlazak nije konačan i jeste svojevrsni kontra pokazatelj da je on već u sutrašnjici. Fotografije Nemanje Đorđevića podsećaju na unikatne kvalitete neponovljive ličnosti Marka Lanegana i ističu važnost njegovog muzičkog nasleđa koje danas čini nezaobilazni deo rokenrol kulture, koju će tek baštiniti generacije sutrašnjice. (Marija S. Đorđević, istoričarka umetnosti)

Izložba Nemanje Đorđevića “Laneganov put ka sutrašnjici” biće otvorena za posetioce do 30. marta.

Kontakt konferencija, plakat
Kontakt konferencija, plakat

Najveći događaj profesionalaca muzičke industrije u regionu, Kontakt konferencija, održaće se u Beogradu od 24. do 26. marta 2022, u organizaciji producentske kuće “Kontakt konferencija“, promoterske kuće Odličan Hrčak i Centra beogradskih festivala – CEBEF, pod pokroviteljstvom grada Beograda.

Kontakt 2022 biće podeljen u tri programske celine: tribine i paneli; izložbe i radionice; muzički deo programa (koncerti).

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite vaš komntar!
Unesi svoje ime