Ploča koja je promenila sve… Kultni album Idola “Odbrana i poslednji dani” za 40. rođendan na luksuznom vinilnom izdanju

0
733
Oglasi
Odbrana i posednji dani, cover
Odbrana i posednji dani, cover

Prema mnogima najbolji ex-Yu rock album svih vremena, “Odbrana i poslednji dani” jednog od najboljih novotalasnih bendova, VIS Idoli, ove godine slavi 40 godina od službenog izlaska.

PAD IDOLA… IZJAVA ZDENKA KOLARA KOJA MENJA SVE: KRLE JE ODUVEK BIO NETALENTOVANI KRPELJ

To su četiri decenije tokom kojih se muzika uveliko promenila, ali “Odbrana i poslednji dani” svo ovo vreme bila je aktuelna, i u smislu inspiracije drugima, i u smislu autorske jedinstvenosti i svežine koju i danas posjeduje. Kako bi se dostojno obeležila velika godišnjica ovog neponovljivog albuma, Croatia Records će ove godine objaviti luksuzno vinilno reizdanje.

SRĐAN ŠAPER O “NOVOM TALASU”: SVE ŠTO SMO RADILI USTVARI JE BILO – OSVAJANJE SLOBODE

Uz intervjue s članovima Idola, Srđanom Šaperom, Zdenkom Kolarom i Nebojšom Krstićem, reizdanje donosi i poslednji veliki intervju s Vladom Divljanom pre nego što nas je napustio i koji za za Rolling Stone radio Zoran Stajčić, ali i sjajne tekstove muzičkih kritičara Dragana Ambrozića, Aleksandra Žikića i Petra Janjatovića. Tu su i retke fotografije Goranke Matić i Gorana Vejvode, memorabilije iz arhive Croatia Recordsa, odnosno Jugotona, i privatne arhive Srđana Šapera, tekstovi svih pesama i download code za preuzimanje mp3 verzija pesama, dok se na 180-gramskom vinilu nalaze snimci s originalnih magnetofonskih traka koje je remasterizovao Mauro Širol u Croatia Records Studiju. Likovno oblikovanje reizdanja radio je Darko Kujundžić.

Idoli/ Photo: wikipedia.org
Idoli/ Photo: wikipedia.org

Luksuzno reizdanje vinila trenutno je u štampi, a dolazak na tržište očekuje se za nekoliko meseci. Uz vinil, pesme s albuma biće po prvi put objavljene na streaming servisima u Hi-resu, odnosno u visokom kvalitetu zvuka (96 kHz/24 bit). Produkcija CroRec Digital ujedno izrađuje lyric video spotove za sve pesme s albuma “Odbrana i poslednji dani”, a do sada su objavljeni “Odbrana”, “Moja si”, “Kenozoik”, “Poslednji dani”, “Jedina (Uzurlikzurli)”, “Nemo”, “Rusija”, “Nebeska tema”, “Senke su drugačije” i “Igrale se delije”.

– Talenat je neophodan da biste naučili da svirate i pevate. Za početak treba vam malo sluha, nekad i malo više. Ali postoji i taj drugi momenat – upornost i želja, sposobnost da se čovek motiviše. No, potrebno je mnogo želeti jer postoji i ta manje romantična strana tog posla, ali sve čovek može kada voli i želi nešto da kaže. Na kraju krajeva i nemate drugog izbora kad vas ta muzika jednog dana dotakne poput virusa. Teško ju je izbaciti iz sebe – Vlada Divljan.

– Bio nam je izazov da napravimo nešto što će biti drugačije. Mislim da nismo imali neko znanje, ali hteli smo da bude nepredvidljivo i za nas, odnosno da i sami budemo iznenađeni. Mislim da umetnost, ili muzika, ili pesma, trebaju ostati i autorima tajanstveni da bi bili zanimljivi – Srđan Šaper.

– Od mini LP-ja mami sam kupio tepih za dnevni boravak, a rekao sam joj kako ću joj kupiti tepih i za spavaću sobu kad bude izašla ‘Odbrana’. No, tada tiraži nisu bili veliki pa sam joj ipak nešto drugo kupio (haha). Ali meni novac nije bio toliko bitan koliko mogućnost da putuješ, upoznaješ ljude i nove krajeve. Divno je bilo. I još uvek je – Zdenko Kolar.

HL/Izvor: ravnododna.com

Oglasi

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite vaš komntar!
Unesi svoje ime