Home»Film»Reditelji nemaju dilemu… Branša nagradila Džejn Kempion za “The Power of the Dog”, obično to znači i – Oskara

Reditelji nemaju dilemu… Branša nagradila Džejn Kempion za “The Power of the Dog”, obično to znači i – Oskara

4
Shares
Pinterest Google+
The Power of the Dog/Photo: Netflix promo
The Power of the Dog/Photo: Netflix promo

Danas u jutarnjim satima po našem vremenu u hotelu Beverly Hilton dodeljene su nagrade američkog Udruženja reditelja (DGA), a glavna nagrada pripala je novozelandskoj rediteljki Džejn Kempion za njen film “The Power of the Dog”.

Nagradu joj je uručila prethodna dobitnica Kloe Zao, pa se tako po prvi put u istoriji dogodilo da žene osvajaju glavnu nagradu na dodeli dve godine zaredom. Pre njih jedina je žena kojoj je ta nagrada pripala bila Ketrin Bigelou koja je pobedila 2009. s filmom “The Hurt Locker”.

LEGENDARNI VETERAN VESTERNA O GLAVNOM KANDIDATU ZA OSKARA: “THE POWER OF THE DOG” JE “G..NO OD FILMA”

Kempion nije jedina žena koja je imala razloga za slavlje na dodeli jer je nagradu za režiju najboljeg prvenca osvojila Megi Sajlenhol čiji je film “The Lost Daughter”, nastao prema književnom predlošku Elene Ferante, pre nekoliko dana odneo glavne nagrade na dodeli Independent Spirit Awards. Kao i “The Power of the Dog” i ovaj je film nastao u Netflixovoj produkciji, pa se može reći da je i ta streaming platforma jedan od pobednika večeri.

MUKE PO KAMBERBAČU… EVO ŠTA JE SVE MORAO DA RADI ZBOG ULOGE U FILMU “THE POWER OF THE DOG”

Među televizijskim naslovima u kategoriji najbolje režije dramske serije slavio je Mark Majlod za epizodu “All the Bells Say” HBO-ove drame “Succession”, dok je za režiju humorističke serije nagrađena Lusia Anjelo (“Hacks”). Za najboljeg reditelja mini-serije proglašen je Beri Dženkins (“The Underground Railroad”).

Džejn Kempion/Photo: YouTube printscreen
Džejn Kempion/Photo: YouTube printscreen

Od 1948., kad je DGA prvi put dodeljena, pa do današnjeg dana svega osam puta u istoriji dobitnik ove nagrade nije potvrđen i na dodeli Oskara. Poslednji takav slučaj bio je 2019. kad je rediteljski ceh nagradio Sema Mendesa, a Akademija je odlučila da je korejski redatelj Bong Jon-ho zaslužio pobedu svojim filmom “Parasite”. To bi značilo da je “The Power of the Dog” ponovo u sedlu, nakon što je posle glumačkih nagrada narativ nakratko preuzela drama o odrastanju “CODA”. Večeras sledi dodjela nagrada Britanske Akademije (BAFTA), a dan kasnije biće uručene i nagrade kritike – Critics Choice.

Previous post

Ed Širan optužen da mu je najveći hit plagijat, na sudu se branio - pevanjem

Next post

Free Your Mind uz The Cockblockers, Paper Animals i Tamaramu 18. marta u KC Grad

0

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *