Home»Muzika»Homeland»Objavljena Rock opera “Oni Što Grabe Meso Sa Stola” Jovana Petrovića

Objavljena Rock opera “Oni Što Grabe Meso Sa Stola” Jovana Petrovića

5
Shares
Pinterest Google+
Jovan Petrović/ Photo: Promo
Jovan Petrović/ Photo: Promo

Projekat Rock opera “Oni Što Grabe Meso Sa Stola” napravljen je po ideji Jovana Petrovića, a na stihove Bertolta Brehta.

Muzika Jovana Petrovića zajedno sa Brehtovom umetničkom genijalnošću koja jednom rečju daje težinu celokupnom delu, gradi jednu anti-ratnu, opštu priču protiv nasilja.

– Živimo u vremenu u kome je ova tema jako aktuelna, tako reći svakodnevna. Fenomen koji se pojavljuje u ovom delu je takav da posmatrajući početak XX veka koji je proizveo neviđeno nasilje u dva svetska rata ima istu poruku i danas – kazao je Jovan Petrović i dodao:
– Svedoci smo globalnog nasilja u vidu takozvanog terorizma koji proizilazi iz munjevitog tehnološkog napretka koji omogućava lako organizovanje tih pogubnih ideja. Može se reći da ovo delo u potpunosti objašnjava taj fenomen kako sa pesničke strane Bertolta Brehta tako i sa moje muzičke strane.

Treba naglasiti da je Breht u svom ne malom umetničkom opusu postavio takoreći temelje filozofije takozvanog urbanog društva iz kojeg proizilazi više fenomena u budućnosti, a jedan od njih je i rokenrol.

Samo delo je koncipirano na način koji sublimira više žanrovskih stilova i određenja. Taj postupak pojačava utisak kod slušaoca u odnosu na određenje ugla gledanja na istu stvar. Samim tim se dobija utisak celovitosti ideje o kojoj se radi, a to naravno omogućava način sa kojim je autor pristupio delu. A to je: sublimirani oblik stihova, muzike, ritma i aranžmana pod žanrovskim nazivom Rock opera.

Muzika je napravljena za 20 pesama, one su međusobno povezane tako da se stiče utisak celine. Sami songovi su tako snimljeni da mogu da se slušaju i pojedinačno.

Rock opera “Oni Što Grabe Meso Sa Stola” Jovana Petrovića objavljena je za diskografsku kuću Multimedia Music a dostupna je na svim relevantnim muzičkim platformama.

Previous post

Kad je Romero čuo Konstraktu... Bugarski predstavnik na Evroviziji: Da gledam takmičenje kao fan, glasao bih za nju!

Next post

Be SpectACTive... Međunarodna konferencija o učešću mladih na kulturnoj sceni Evrope

No Comment

Leave a reply

Your email address will not be published.