Novinar: Imate li nešto zajedničko sa Iron Maiden? Eksl Rouz: Nadam se da ne! Da li je ovo najveći heavy metal dokumentarac svih vremena…

0
87
Heavy metal/Photo: pixabay
Heavy metal/Photo: pixabay

Tražite nešto za gledanje? Ovaj klasični dokumentarac BBC Arene iz 1989. u kojem “glume” Motorhead, Iron Maiden, Led Zeppelin, Black Sabbath, Metallica i još mnogi drugi, ima sve.

Od početka 1975. godine, programi BBC Arena ponosili su se proizvodnjom dokumentarnih filmova “zlatnog standarda” o umetnosti. A 1989. okrenuli su pogled prema muzičkpm fenomenu koji je vladao već čitavu deceniju: heavy metal.

“JAMES BROWN: SAY IT LOUD”… MIK DŽEGER SNIMA DOKUMENTARAC O LEGENDI BLUZA

Prvobitno prikazan na BBC 2 kao deo njihove Heavy Metal Heaven Night, jednostavno nazvan “Heavy Metal”, pokušao je da se uvuče pod kožu metal muzike u svim njenim oblicima, sa neverovatnim live snimcima bendova kao što su Motorhead, Iron Maiden, Led Zeppelin , Black Sabbath, Metallica, Deep Purple, Steppenwolf, Megadeth, Napalm Death i još mnogi drugi.

LJUBAV, MIR I – BES… OBJAVLJEN TREJJLER ZA DOKUMENTARAC O NEVIĐENOM HAOSU NA WOODSTOCKU 1999. GODINE

Ali možda najbolje od svega su intervjui, a ekipa koja je govorila uključuje Džimija Pejdža, Ozija Ozborna i Gizera Batlera, Dejva Lija Rota, Eksla Rouza, Brusa Dikinsona, Larsa Ulriha, Toma Araju, Napalm Death i pokojnog Malkolma Doma, koji su pričali o korenima metala, značenju kopči, gluvoći, đavolu i svemu između.

Budite svedoci malo kiselog Džimija Pejdža dok svira “Kashmir” unplugged, idite u bekstejdž festivala The Monsters of Rock ’88, i – iz nekog razloga – gledajte borbu mačevima Brusa Dikinsona, a zatim demonstraciju ludog novog izuma: bicikla za vežbanje.

EMITOVAN JE SAMO JEDNOM, A ONDA JE ZAVRŠIO U “BUNKERU”… POSLE 50 GODINA SADA DOSTUPAN DOKUMENTARAC O DŽONU LENONU I JOKO ONO

Kao što se i očekuje od Arene, dokumentarac je dobro produciran, zabavan i pronicljiv, sa sjajnim snimcima metal klubova i hordama kod zamka Donington. Ne zaboravljajući, naravno, samouvremenog Eksla Rouza.

– Imate li nešto zajedničko sa Iron Maiden?

– Nadam se da ne.

I da li je to najveći heavy metal dokumentarac ikada snimljen? Pa, to je još uvek verovatno “The Decline Of Western Civilization Pt 2”, ili epska serija “Metal Evolution” Sema Dana, ali je prokleto blizu.

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite vaš komntar!
Unesi svoje ime