Home»Pulse»Puls grada»Tri nove izložbe u Kulturnom centru Beograda – “Odd Time”, “Pepa i tačka!” i “InFLUenca 2”

Tri nove izložbe u Kulturnom centru Beograda – “Odd Time”, “Pepa i tačka!” i “InFLUenca 2”

5
Shares
Pinterest Google+

U Kulturnom centru Beograda u četvrtak, 3. marta od 19:00 časova biće otvorene tri nove izolžbe: “Odd Time”, “Pepa i tačka!” i “InFLUenca 2 – Novi mediji FLU”.

Aleksandar Kostić, umetnički direktor Galerije Artget u 2020. godini, na samom kraju 20. jubilarne sezone Galerije, u kojoj umetnički direktori i direktorke Galerije u prethodnoj deceniji po jednom selektovanom izložbom remapiraju domaću scenu, predstavlja Mirjanu Vrbaški za izložbom fotografija “Odd Time”.

Odd Time, Mirjana Vrbaški/ Photo: Promo
Odd Time, Mirjana Vrbaški/ Photo: Promo

Kolekciju imenovanu “Odd Time” čine dve serije slika. “Verses of Emptiness” [Stihovi praznine] su portretižena, a “7/8“ su pejzaži. Serije korespondiraju, reflektuju se i dopunjuju. Jedna drugu saopštavaju.

Portreti su svedeni i dirljivi u svojoj iskrenosti. Nema vizuelne infamije i proračunatosti ulepšavanja svojstvenog epohi. Ovde je istančan pristup fotografkinje ispoljen ne samo kroz fotografsku veštinu, već i kroz psihološku igru između umetnika i modela.

“7/8” je takt, nepravilan ritam (odd time, odd meter, odd signature) melosa ovih prostora što vuče na igru; aritmija srca i duše. Pejzaži su ogoljeni od svake očekivane estetike i pronalaze svoju lepotu u neredu nepatvorene prirode.

Njihovi sadržaji su i dovoljno amblematični da nam daju odrednice u prostoru i u sećanju. Likovnost preekspozicije navodi da to što gledamo možda više pripada imaginarnom nego stvarnom.

Pepa i tačka, Nikola Velicki/ Photo: Promo
Pepa i tačka, Nikola Velicki/ Photo: Promo

U Likovnoj galeriji KCB-a, (Knez Mihailova 6) otvara se izložba koja nosi naziv “Pepa i tačka!” autora Nikole Velickog.

Velicki se za motiv Pepe Praseta opredelio intuitivno, neopterećen značenjskim učitavanjima i iščitavanjima, ali dopuštajući da se ona slobodno i spontano pletu. Pepa se ukazala kao pogodan poligon za stiske vežbe, okvir koji mu je omogućio da se znalački poigrava, pre svega, različitim grafičkim i crtačkim postupcima.

Naime, ovde možemo da pratimo na koji se način jedna istaknuta figura dečijeg sveta, emancipuje od svog domicilnog okvira, nastavljajući svoj život u široj kulturološkoj sferi, postajući pop-ikona, znak vremena.

Njegovo celokupno stvaralaštvo, kao i ciklus nadahnut Pepom Prasetom, odlikuje osvešćena infantilnost, igra, humor, poznavanje i poštovanje tradicionalnih grafičkih i likovnih tehnika i veština, otvorenost ka eksperimentu, kao i stvaralački duh kojeg bi mogli da označimo kao urbani primitivizam.

Dea Dženković, Kratki trakt o brutalnosti/ Photo: Promo
Dea Dženković, Kratki trakt o brutalnosti/ Photo: Promo

U galeriji Podroom, (Trg republike 5/-1) biće otvorena izložba pod nazivom “InFLUenca 2 – Novi mediji FLU”.

Projekat InFLUenca zamišljen je kao dugoročna saradnja između profesora i studenata sa Odseka za Nove medije FLU i galerije Podroom Kulturnog centra Beograda.

Saradnja se ogleda u projektovanom nizu bijenalnih izložbi, koje predstavljaju pregled umetničkih i pedagoških praksi na Odseku za Nove medije na Fakultetu likovnih umetonsti u Beogradu, prema izboru nastavnika Zorana Todorovića i Vladimira Nikolića, a ove godine i Vladana Jolera, profesora na Odseku Novi likovni mediji na Akademiji umetnosti u Novom Sadu.

Izložbom se obuhvataju radovi studenata od prve godine osnovnih do završne godine master studija. Na ovogodišnjem, drugom izdanju InFLUenca biće predstavljeno 16 radova studenata svih godina i nivoa studija nastali u protekle dve godine.

Umetnici: Bogdan Pađen, Veljko Stanojević i Lola Petrović, Viktor Cvejić, Danilo Bursać, Dea Dženković, Jovana Simanić, Katarina Babarogić, Lila Jezdović, Luka Joksimović, Milica Bilanović, Mina Jovović, Pavle Banović i Vanja Žunić, Robin Kozle, Sofija Milošević i Tijana Petrović.

Sve izložbe biće otvorene do 7. aprila 2022. godine, a ulaz je slobodan.

Bograd Paden, Pravoslavni heroji/ Photo: Promo
Bograd Paden, Pravoslavni heroji/ Photo: Promo
Previous post

Elemental, Obojeni program, Nikola Vranjković, Bohemija... Objavljen glavni muzički program Kontakta 2022 u Beogradu

Next post

Arsenal je spreman da "zapuca" od 30. juna do 2. jula... Stižu i Roni Size, Inner Circle, Ritam nereda, Goran Bare i Majke...

0

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *