Home»Kult»Slušaj ‘vamo… Manje pucaj, više tucaj

Slušaj ‘vamo… Manje pucaj, više tucaj

30 godina antiratne himne benda Rimtutituki

5
Shares
Pinterest Google+
Rimtutituki/Photo: YouTube printscreen
Rimtutituki/Photo: YouTube printscreen

Na zvaničnoj Facebook stranici Zadužbine Milana Mladenovića, koja je osnovana sa ciljem da se autorska i lična zaostavština Milana Mladenovića sačuva kao celina i da se nameni za kulturne i humanitarne svrhe, emotivnom objavom u čast benda Rimtutituki administratori su na prigodan način obeležili 30 godina kultne antiratne himne “Slušaj ‘vamo”, koju je bend predstavio 2. marta 1992. godine.

Bend Rimtutituki, podsetili su na FB stranici Zadužbine, osnovali su članovi tada najuticajnijih rokenrol bendova – Partibrejkersa, Električnog Orgazma i EKV: Milan Mladenović, Srđan Gojković Gile, Zoran Kostić Cane, Goran Čavajda Čavke, Zoran Radomirović Švaba, Nebojša Antonijević, Ljubomir Jovanović Jovec, Borko Petrović.

KAKO JE ČAVKE POBEDIO WELTSCHMERZ… BIO JE RITAM, SVETLO I KLJUČ U DUHOVNO OPUSTOŠENOM BEOGRADU

Pesma “Slušaj ‘vamo” od prve do poslednje reči postala je simbol borbe protiv rata, a naročito je upečatljiva poruka – “Ispod šlema mozga nema”.

,,Ispod šlema mozga nema!”

Podigli su glas protiv mobilizacije i rata. Bio je to njihov način da se suprotstave mržnji…

Posted by Zadužbina Milana Mladenovića on Tuesday, 1 March 2022

Nekoliko dana kasnije, 8. marta 1992, bez dozvole za javni nastup, članovi tri kultna benda – EKV, Električni Orgazam i Partibrejkers kružili su u otvorenom kamionu beogradskim ulicama, delili singl, izvodili pesmu “Slušaj ‘vamo” i njenim refrenom “Mir, brate, mir” podigli glas protiv rata, navodi se u opisu numere na zvaničnom YouTube kanalu Zadužbine Milana Mladenovića.

ALTERNATIVA NIJE IZGOVOR, ILI KAKO JE POGREŠNO PROTUMAČEN STIH “NEĆEMO DA POBEDI NARODNA MUZIKA” UPROPASTIO SRPSKU ROK SCENU

“Podigli su glas protiv mobilizacije i rata. Bio je to njihov način da se suprotstave mržnji i i ratnohuškačkom ludilu koje je zavladalo tadašnjom Jugoslavijom. Bend su nazvali Rimtutituki, a ‘Slušaj ‘vamo’ je do danas ostala možda i najdirljivija i najiskrenija antiratna himna na našim prostorima”, navodi se u opisu fotografije benda Rimtutituki, čiji je autor Vladimir Perić Talent.

“Kakva fotografija! Za istoriju i buduća pokoljenja”, glasi je jedan od komentara koji na najbolji način prikazuje značaj pomenutog benda i himne koja odoleva zubu vremena.

Dakle, “Slušaj ‘vamo”:

Previous post

Posle izleta u glumačke vode, sestre Haim objavile video singl "Lost Track"koji je, naravno, režirao Pol Tomas Anderson

Next post

Srpski pisac i teoretičar horor književnosti Dejan Ognjanović nominovan za nagradu "Brem Stoker"

No Comment

Leave a reply

Your email address will not be published.