Tužna, ali istinita priča o ukradenom Marshall pojačalu Džejmsa Hetfilda, korišćenom na albumu “Kill ‘Em All “…

0
164
Oglasi
Mettalica/Photo: official promo
Mettalica/Photo: official promo

Za prvi album Metallice, “Kill ‘Em All”, Džejms Hetfild je koristio Marshall SLP Master Volume Head, koju je modifikovao veliki kalifornijski “amp guru”, Hoze Aredondo. Hoze je bio poznat po modifikovanju pojačala za Edija Van Hejlena, Stiva Vaja, Džordža Linča i mnoge druge. Hoze je bio legendaran po svojim modovima za slaganje pojačanja – često dodajući još jednu cev za pretpojačalo. Pošto su šeme raznih pojačala koja bi dolazila u njegovu radnju bile različite, modovi i raspored pojačala bi takođe bili drugačiji.

KAD METALLICA UŽIVO SVIRA HIT AEROSMITHA… A NIKAD GA RANIJE NISU ČULI

Hetfildovo modifikovano pojačalo koje je pravio Hoze ukradeno je zajedno sa dosta druge opreme iz kombija benda ispred kluba zvanog The Channel (koji je odavno zatvoren) u Bostonu 22. januara 1984. Bio je to veliki gubitak za Džejmsa. Dugi niz godina se pričalo da je upravo to doprinelo mračnom raspoloženju u pesmi “Fade To Black”. I Džejms je kasnije potvrdio da je to istina,

– Siguran sam da nisam baš razmišljao da se ubijem, ali to je bilo moje omiljeno Marshall pojačalo, čoveče!

Metallica/Photo: youtube printscreen
Metallica/Photo: youtube printscreen

Gubitak voljenog komada opreme je jedna stvar, ali postaje pravi problem kada treba da odete u Kopenhagen u Danskoj i počnete da snimate drugi album svog benda za manje od mesec dana. Pre snimanja sledećeg albuma benda, koji će postati poznat kao “Ride The Lightning”, Džejms je morao da nađe zamenu. Isprobao je neka od pojačala Merciful Fate, ali ništa mu nije dalo ton koji je želeo. Na kraju je kupio Marshall JMP 2203 u Danskoj. U starom intervjuu za radio CKLN 88.1FM, Džejms tvrdi da je pojačalo bilo “Marshall francuske proizvodnje”, ali je verovatna priča da je uputstvo bilo na francuskom. Marshall je prilagodio deo svog marketinga skandinavskim i raznim evropskim tržištima. Neki od njih su čak imali različite pozadinske ploče. Ali pojačalo je, po svemu sudeći, bilo standardno Marshall JMP 2203.

TAKO TO RADE PRAVE ZVEZDE… METALLICA POKLONILA SET BUBNJEVA ULIČNOM SVIRAČU POŠTO JE NJEGOV UKRADEN

Ovo pojačalo je kasnije modifikovao Ken Fišher iz Trainvreck Amps da bi se omogućilo zaobilaženje pretpojačala, ali to je učinjeno tek mnogo kasnije. Za snimanje “Ride The Lightning”, Džejms je koristio stari Ibanez Tube Screamer da dobije malo jači signal u pojačalu, pokušavajući da ponovi ono što je za njega uradio Hoze Aredondo. Takođe se navodi da je Hetfild koristio i Mesa Boogie Mark II.

DŽEJMS HETFILD OTKRIO: DA JE JEDAN ČOVEK DONEO DRUGAČIJU ODLUKU… METALLICA BI DANAS IZGLEDALA SASVIM DRUGAČIJE

Bend je snimio “Ride The Lightning” između 20. februara 1984. i 14. marta 1984. Zvuk na ploči govori sam za sebe. Na “Master of Puppets”, Kirk i Džejms su počeli da koriste Mesa Boogie Mark IIC+ koji su navodno bili nadogradnja Marshalla korišćenih u “Ride The Lightning”. Tokom snimanja “Black albuma”, Bob Rok i Džejms Hetfild su dobili nove Hose Moded Marshalle. Prema Džejmsovim rečima, Kirk je takođe trebalo da dobije jedan, ali Hoze je preminuo pre nego što je završen.

Krađa tako ključnog komada opreme tokom vrlo bitnog perioda u istoriji Metaklice mogla je lako da izbaci iz koloseka grupu posvećenih klinaca. U to vreme, Džejms je bio zabrinut zbog ideje da peva i svira gitaru u isto vreme. U stvari, tražili su od Džona Buša da predvodi bend pre snimanja pesme “Ride The Lightning”. Ulazak u studio sa novim producentom Flemingom Rasmusenom koji je radio sa Rainbow, mora da je bio pomalo zastrašujući i ulazak sa drugačijim podešavanjem opreme od one na koju ste navikli sigurno ne podiže samopouzdanje. Koja god hemija bila u igri tokom snimanja “Lightninga”, mora da je funkcionisala jer je Rasmusen ostao na snimanju “Master of Puppets” i “…And Justice For All”. Ostalo je, kako kažu, istorija…

OVO SU NAJČEŠĆE REČI KOJE METALLICA KORISTI U SVOJIM PESMAMA… JEDNU OD NJIH UPOTREBILI SU ČAK 146 PUTA

Ali, šta se desilo sa Hetfieldovom ukradenim Marshall pojačalom? Niko ne zna. Možda legendarni “Kill ‘Em All” Marshall još uvek čuči u nekoj zalagaonici ili ga neki lopov još uvek drži da skuplja prašinu u podrumu njegove jazbine. Ili možda na njemu svira neki klinac koji ga je kupio polovnog i pita se “kako je moguće da tako dobro zvuči”.

HL/Izvor: ultimate-guitar.com

Oglasi

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite vaš komntar!
Unesi svoje ime