Home»Muzika»Možda Sex Pistols ili Ramones nisu mislili tako, ali jedna pesma grupe Queen ima ključno mesto u stvaranju punka…

Možda Sex Pistols ili Ramones nisu mislili tako, ali jedna pesma grupe Queen ima ključno mesto u stvaranju punka…

4
Shares
Pinterest Google+
Queen/Photo: facebook@DeaconFanClub
Queen/Photo: [email protected]

Queen su bili veoma svestran bend. Iako su uglavnom zapamćeni po svom “operskom” shvatanju rok muzike, Fredi Merkjuri i njegova ekipa iz benda bili su željni da istraže što više različitih žanrova. Bilo je tu pravog popa na ‘You’re My Best Friend”, sinthpopa u “Radio Ga Ga”, psihodeličnog folka u “39” i suvog disco-funka u “Another One Bites the Dust”, da navedemo samo nekoliko primera.

Ali Queen su takođe bili jedan od najtežih rok bendova na svetu. Možda to iz ove perspektive izgleda čudno, ali Queenje svakako bio jedan od glavnih bendova u propagiranju heavy metal muzike. Njihova teatralna scenska prezentacija i visok umetnički senzibilitet bili su jedno, ali je njihov sam uticaj bio nešto sasvim drugo.

GLOBALNO ISTRAŽIVANJE: ROCK JE ČETVRTI MUZIĆKI ŽANR PO POPULARNOSTI NA PLANETI, RADIO STANICE ŠIROM SVETA NAJVIŠE PUŠTAJU – QUEEN

To je posebno važilo na početku njihove karijere. Na debi albumu benda, numere poput “Great King Rat” i “Son and Daughter” sadrže neke od najtežih i najbriljantnije praštećih gitarskih tonova koje ćete pre naći u pesmama Black Sabbatha. Bend je nastavio da menja i unapređuje svoj zvuk, ali je uvek bilo mesta za brzinu i čisti adrenalin. A tu dolazi “Stone Cold Crazy”.

NEVEROVATAN NAČIN NA KOJI JE NASTALA PESMA “UNDER PRESSURE”… PRIČA IDE OVAKO: BOUVI I QUEEN SU JE NAPISALI, PA SE ZAPILI I ZABORAVILI NJEN NAJVAŽNIJI DEO…

Do njihovog trećeg albuma, “Sheer Heart Attack”, pesme poput “Killer Queen” i “Now I’m Here” gurale su Queen u njihov prepoznatljiv teatralni stil, ali “Stone Cold Crazy” je bila nešto sasvim drugo. Sa vrtoglavim tempom i nizom stihova koji se isporučuju tako brzo da je gotovo kvazi-rep, “Stone Cold Crazy” je besomučna i žestoka kao i gotovo svaka pesma objavljena 1974. Heavy metal bendovi su u tom momentu generalno išli u pravcu poigravanja gitarama i pesmama “za sahrane”, ali “Stone Cold Crazy” je iznedrio nešto mnogo brže, mnogo više hard i heavy.

RODŽER TEJLOR: DA JE MERKJURI ŽIV, QUEEN BI I DANAS SNIMAO NOVE ALBUME I POKRENUO ČITAVU NOVU ERU ROK MUZIKE

Iako se na to obično ukazuje kada se govori o rođenju treš metala, verovatno zahvaljujući obradi pesme koju je Metallica uradila na B-strani singla “Enter Sandman”, “Stone Cold Crazy” se isto tako lako može pripisati zasluga za eksploziju pank roka koja se dogodila samo nekoliko meseci nakon što je “Sheer Heart Attack” objavljen. Grupe kao što su Ramones i The Damned htele su da unište bendove kao što je Queen, ali istina je bila da ih je Queen prosto oduvao na njihovom terenu.

Postoji poznata priča o tome da je Queen snimao “News of the World” dok ih je kolega iz izdavačke kuće EMI, član grupe Sex Pistols, neprestano prekidao  dekoncentrisao zureći u njih. Njihove kolege iz etikete ismevali su Queen i upali u njihov studio, ali da su Pistolsi poželeli da pronađu odakle dolazi zvuk za koji su mislili da je jedinstven, otkrili bi da su njihovi predmeti ismevanja zapravo imali prilično veliku ulogu u stvaranju panka. I to sve zahvaljujući “Stone Cold Crazy”, koja i 50 godina kasnije zvuči kao – čistokrvni punk.

HL/Izvor: faroutmahazine.co.uk

Previous post

Ima ih stotine, ali voli samo jednu... Sleš i njegove gitare

Next post

DAGADAGADUM...

0

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *