Home»Muzika»World»Stiven King, Eni Lenoks i Šer reagovali na upad Rusije u Ukrajinu: Nemojte stajitati po strani dok veliko dete tuče malo dete…

Stiven King, Eni Lenoks i Šer reagovali na upad Rusije u Ukrajinu: Nemojte stajitati po strani dok veliko dete tuče malo dete…

4
Shares
Pinterest Google+
ŠEr, Stiven King, Eni Lenoks/Photo: printscreen
ŠEr, Stiven King, Eni Lenoks/Photo: printscreen

Pošto je ruski predsjednik Vladimir Putin u četiri sata ujutru objavio da ruska vojska počinje specijalnu operaciju u Ukrajini, ruski su tenkovi prošli granicu na istoku zemlje, a širem ukrajinskih gradova odjekuju eksplozije.

U Kijevu je zavladala opšta panika i mnogi pokušavaju da pobegnu iz grada. Panika je zavladala i u svetu koji je u strahu od Trećeg svetskog rata, a situaciju su na društvenim mrežama komentirišu i brojne poznate osobe.

“Ono što je većina nas naučila još kao deca na igralištu: ne stojite po strani dok veliko dete tuče malo dete”, napisao je Stiven King na Twitteru. “Možda ćete primiti udarac ili dva kako biste naterali veliko dijete da stane, ali to je prava stvar”.

“Sada kada su tenkovi, vojnici i ratna mašinerija na ulasku u Ukrajinu… šta sada? Pakao od kojeg nas ‘ratovanje’ oslobađa? Luđačko puštanje krvi… Drobljenje mesa i kostiju… Kolektivna trauma, patnja, bol, tuga, teskoba i očaj za nedužne muškarce, žene i decu? Kakvu cenu obični ljudi moraju da plate za ovo ludilo i brutalnost ‘invazije’ i ‘ratovanja’? Ili je ovo samo razrađena prevara? Taktika zastrašivanja? Pretnja? Izvinjavam se na ovom mračnom razmišljanju, ali imam privilegiju da živim u ‘mirnom’ okruženju otkako sam rođena – decenije posle završetka Drugog svetskog rata – ukupno 67 godina. Ne uzimam ovo ni na koji način zdravo za gotovo i samtram da je pojam ‘rata’ neprihvatljiv, odbojni varvarizam”, napisala je škotska muzičarka Eni Lenoks. 

Pevačka diva Šer je napisala: “Zašto je Ukrajina važna SAD-u. Putin je despot i ako mu se pruži prilika, Putin će proždreti suverene zemlje, dok ne uskrsne SSSR. Ovo će ostaviti Evropu malu i nezaštićenu. Rusija, Kina i Saudijci žele da bace SAD na kolena i ovo im je savršena prilika. Mržnja, podele, slabost”.

Inače, organizacioni odbor Vidbira (ukrajinski nacionalni izborni proces za Euroviziju) odlučio je da će Kaluški orkestar predstavljati svoju naciju na Eurosongu u Torinu u maju.

Previous post

Uvek će nam ostati njegov glas da ga slušamo... Edi Veder i Dejv Grol odali počast legendi Sijetla Marku Laneganu

Next post

Vesni Kapor nagrada "Meša Selimović" za knjigu godine

No Comment

Leave a reply

Your email address will not be published.