Home»Kult»Sad kad sam umro, kažem ti… Jul Briner bio je junak najmorbidnije reklame ikada

Sad kad sam umro, kažem ti… Jul Briner bio je junak najmorbidnije reklame ikada

6
Shares
Pinterest Google+
Jul Briner, Bitka na Neretvi/Photo: promo
Jul Briner, Bitka na Neretvi/Photo: promo

Glumac Јul Briner rođen je kao Julij Borisovič Briner u Vladivostoku, u Rusiji. Njegova majka, Maruša Blagovidova, bila je kći ruskog lekara, a njegov otac, Boris, inženjer i pronalazač, bio je švajcarskog i mongolskog porekla. Ime je dobio po dedi sa očeve strane, Žilu Brineru.

Nakon što mu je otac napustio porodicu, njegova majka uzela je malog Jula i njegovu sestru Veru Briner, i odvela ih u Harbin, u Kini, gde je pohađao školu koju je vodila hrišćanska organizacija YMCA. Godine 1934. majka ih je dovela u Pariz. Toekom Drugog svetskog rata je Briner radio kao spiker na radio i komentator za američku Kancelariju za ratne informacije u okupiranoj Francuskoj. U svojim dvadesetima je počeo da glumi i radi kao model, a u ranoj karijeri ga je golog fotografisao Džordž Plat Lajns.

Iz njegove bogate karijere izdvajaju se uloge Ramzesa II u “Deset zapovesti” uz Čarltona Hestona, generala Bunjina u “Anastasiji” s Ingrid Bergman, revolveraša Krisa Adamsa u “Sedmorici veličanstvenih”, robota-revolveraša u originalnom “Westworldu”, pa sve do špageti-vestrena i jugoslovenskih partizanskih filmova (“Bitka na Neretvi”).

Jul Briner je umro u jesen 1985. u Njujorku. Uzrok smrti bio je rak pluća koji je bio posledica dugogodišnjeg pušenja. Za života, Briner se često mogao videti s cigaretom u ruci. Početkom 1985. godine, devet meseci pre smrti, dao je intervju u emisiji ‘Good Morning America’, izrazivši želju da snimi antipušačku reklamu. Isečak iz tog intervjua postao je deo reklame Američkog društva obolelih od raka, objavljen posle njegove smrti. Sadrži upozorenje “Sada kad sam umro, kažem ti, nemoj da pušiš”.

Reklama je prvi put emitovana na televiziji 19. februara 1987. godine. Pogledajte:

Previous post

Kad ljubav počne ispočetka... Džez pop diva Beti Đorđević proslavila pet decenija karijere sjajnim koncertom u Kombank dvorani

Next post

Izlazak iz zone komfora... Novosadski bend see it my way objavio singl "Lead to Gray"

0

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *