Novi ciklus tribina u DOB-u… Crash Course I: Muzička scena u Srbiji

0
40
Muzika/Pixabay

U četvrtak, 17. februara u 19:00 časova u sali Amerikana Doma omladine Beograda održaće se prva tribina iz ciklusa Umetničke scene – Crash Course I: Muzička scena u Srbiji.

Učestvuju: Ivan Lončarević (novinar i osnivač “Pop depresije”), Dragan Ambrozić (odgovorni urednik programa Doma omladine Beograda), Jelena Milašinović (PR menadžerka Beogradske filharmonije) i Tamara Popović (kantautorka).

Uređuje i moderira: Milena Janković, alumnistiknja UNESCO katedre za kulturnu politiku i menadžment i saradnica u Fondaciji “Novi Sad – Evropska prestonica kulture”.

Prva tribina ciklusa “Umetničke scene” baviće se kulturnom politikom i muzičkom scenom. Muziku danas, kao i uspeh umetnika, menadžera i radnika u ovoj industriji oblikuju i konkretne mere podrške nacionalnog i međunarodnog karaktera, ali i uređivačke politike gradskih, nacionalnih i neformalnih prostora.

Da li i na koji način hrabre nove inicijative “odozdo na gore” utiču na kulturnu politiku i podršku muzičke scene ili ostaju nevidiljive i rezervisane za usku publiku? Kako se institucije kulture koje deluju u oblasti muzičkog stvaralaštva prilagođavaju novim potrebama scene i tržišta?

Muzika/Shutterstock
Muzika/Shutterstock

Ciklus tribina “Umetničke scene” ogranizovan je u saradnji Doma omladine Beograda i UNESKO katedre za kulturnu politiku i menadžment, master studijskog programa Univerziteta umetnosti u Beogradu i Univerzitet Lion 2, Francuska.

Pokrenut je sa idejom da se mladim ljudima omogući bolje upoznavanje sa načinom funkcionisanja kulturnog sistema i četiri savremene umetnosti u Srbiji: filmska, muzička, scena izvođačkih i vizuelnih umetnosti.

Tribine se dotiču pitanja stvaralaštva, poput aktuelnih umetničkih praksi i trendova, ali i teme učešća mladih, od pitanja potrebe do produkcije i kulturne ponude.

Cilj ciklusa je da se kritički analizira način funkcionisanja različitih umetičkih scena, i to sa stanovišta kulturne i identitetske politike, ekonomije, kritičke teorije i estetike, tako da publika tribina bolje razume ekonomske, kulturne i političke uslove i efekte proizvodnje umetnosti, kao i da otkrije i diskutuje načine na koje može da se uključi u osmišljavanje novih programa i donošenje odluka.

Posle završetka ciklusa od osam tribina, planirano je i objavljivanje štampane publikacije, sa stručnim tekstovima, osvrtom na razgovore i najvažnijim zaključcima koji su proizašli iz izlaganja i diskusija tokom ciklusa.

Photo: Promo
Photo: Promo

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite vaš komntar!
Unesi svoje ime