Home»Muzika»Flashback»Jedan od najvećih blamova Ramonesa je – parodija na pesmu Beatlesa

Jedan od najvećih blamova Ramonesa je – parodija na pesmu Beatlesa

4
Shares
Pinterest Google+
Ramones/Photo: Roberta Bayley
Ramones/Photo: Roberta Bayley

Pank rok bio je usmeren na uništavanje idola iz prošlosti. Kao što je The Clash najsažetije rekli u “London Calling”: “Phoni Beatlemania has grid the dust”.

PRVA PUNK PLOČA PUTUJE U SVEMIR… RAMONES, KO DRUGI?

Ali iako su ove kultne ličnosti volele da govore o svojoj mržnji prema moći dece cveća iz 1960-ih, većina njih je i dalje uzimala ideje od prethodne generacije. Nijedna pank figura nije bila otvorenija za zvuke prošlosti od Džoja Ramona. Vatreni poklonik Motowna, sunny popa i girls bendova iz 60-ih kao što su The Ronettes i The Shangri-Las, Džoj je neprestano pokušavao da gurne Ramones dalje u svet pop-panka dok je morao da se bori sa brzom paljbom balistike Džonijevih pesama i zlokobni urbani pakao Di Dija podstaknut drogom.

BUDISTIČKI MONAH PEVA RAMONESE… NESTVARNE ZEN VERZIJE “ROCK ’N’ ROLL HIGH SCHOOL”, “TEENAGE LOBOTOMY” & “BEAT ON THE BRAT”

Na kraju, Džoj je uspeo, čak je i ubedio ostatak grupe da angažuju legendarnog psihopatu Fila Spektora da doda svoj prepoznatljivi “wall of sound” pank estetici Ramonesa. Zato je zaista fascinantno čuti dva naizgled potpuno različita sveta kako se sudaraju u tako toplom zagrljaju.

Ali za svakoga ko je ranije slušao Ramonse, veza sa pop muzikom ne bi trebalo da bude iznenađenje. Naravno, tu su bile glavni hitovi “Blitzkrieg Bop”, ali i sunčani optimistični ton “Rockaway Beach”, klasična nevinost “I Wanna Be Your Boyfriend”, i čarolija u “Oh Oh I Love Her So”. Bend je čak imao očigledne veze sa 60-im kroz njihov izbor obrada pesama, uključujući sock-hop hit Krisa Monteza “Let’s Dance”, R&B obradu Bobija Frimena “Do You Wanna Dance?”, surf-rok grupe The Rivieras “California Sun” i garažni rok shakedown pesme The Trashmena “Surfin’ Bird”‘.

DOK JE TAMNA SENKA SMRTI LEBDELA IZNAD NJIH… POGLEDAJTE KOMPLETAN POSLEDNJI KONCERT RAMONESA

Jedna od njihovih opskurnih referenci na prošlost dolazi u “You’re Gonna Kill That Girl”, fatalističkoj pretposlednjoj numeri na drugom albumu benda “Leave Home”. Prema piscu Bilu Vajmanu (ne treba ga mešati sa bivšim basistom Rolling Stonesa) – “You’re Gonna Kill That Girl” je prilično kilava parodija na “You’re Going to Lose That Girl” Beatlesa sa albuma “Help!”,

MOŽE LI BALADA BOBA DILANA DA ZVUČI “DIVLJE”? MOŽE – AKO JE SVIRAJU RAMONES

Dve pesme zapravo ne dele nikakav muzički ili melodijski DNK, ali veza između naslova je dovoljna da ih poveže. Džoj je bio istinski obožavalac Beatlesa i pokušavao je da u svakoj prilici ugura njihov jangle pop u The Ramones. Uostalom, pogledajte pa procenite sami… koliko su ovo dobro Ramones uradili. Ili nisu.

HL/Izvor: faroutmagauine.co.uk

Previous post

Elemental se posle dve godine pokrenuo - "Dvojkom"

Next post

Koliko je ovo genijalno... Osmogodišnjak napisao roman i to - rukom, a onda ga prošvercovao u lokalnu biblioteku... sada je hit u gradu

0

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *