Home»Life Story»Pol Di’Ano, prvi pevač Iron Maidena, oporavlja se u staračkom domu u Zagrebu i poručuje: Englezi su me otpisali, hrvatski lekari su me spasili… vratiću se na scenu

Pol Di’Ano, prvi pevač Iron Maidena, oporavlja se u staračkom domu u Zagrebu i poručuje: Englezi su me otpisali, hrvatski lekari su me spasili… vratiću se na scenu

4
Shares
Pinterest Google+
Pol Di'Ano/Photo: YouTube printscreen
Pol Di’Ano/Photo: YouTube printscreen

Prvi pevač legendarnog britanskog heavy metal benda Iron Maiden Pol Di’Ano (63) se već tri meseca nalazi u zagrebačkom domu za stare “Medisal” gde se oporavlja posle nekoliko operativnih zahvata koje je uradio u Engleskoj, ali oni nisu, kaže, doneli željeni rezultat.

– Hrvatski lekari su me spasili, vaši su stručnjaci jedni od najboljih – ispričao je Di’Ano za Večernji list. – Vratili su me na noge, pošto su mi u Engleskoj rekli da mi spasa nema i da verojatno više nikada neću hodati. Sada mi se vratila vera u oporavak i povratak na pozornicu – rekao je prvi pevač legendarnog britanskog heavy metal benda Iron Maiden.

U Hrvatsku se, kako kaže, zaljubio jop davno, kada je još nastupao i letovao u Dalmaciji, a ne bi se bunio ni da posle oporavka i turneje koju planira starost provede upravo u Zagrebu, mestu koje je postalo njegov novi dom, pa za sebe kaže da je pravi ‘dečko iz Dubrave’ i ‘najmlađi starac’ u domu.

Pevač se u Hrvatskoj nalazi već nekoliko meseci nakon što ga doktori u Engleskoj ‘otpisali’, a prvi problemi krenuli su 2015. godine u Argentini kada je dobio sepsu.

MALO TUŽNA VEST… POL DI’ANO, BIVŠI PEVAČ GRUPE IRON MAIDEN, NAJAVIO POSLEDNJI KONCERT U KARIJERI

Kolena su polako počela da mu otkazuju zbog brojnih povreda. Pomoć je odlučio da potraži u rodnom Londonu, ali prognoze su bile loše, a potom je došao na rehabilitaciju u Hrvatsku. Oseća se jako dobro, prvi put je stao na noge u poslednjih 5 godina, a iako mu se nastupi činili kao daleka prošlost, to se sada promenilo.

Ljubitelji heavy metala Pola ponajviše pamte kao člana legendarnog benda Iron Maiden, ali do pauze zbog zdravstvenih problema gradio je uspešnu karijeru i bio član nekoliko bendova kao što su Killers, Battlezone i Praying Mantis, a i danas se rado priseća početaka u jednom pabu u Londonu.

– Odrastao sam u istočnom Londonu, a tamo je izbor u ono vreme bio veoma jasan – ili ćeš upasti u bandu ili ćeš postati fudbaler ili ćeš se baviti muzikom. Ja sam odabrao muziku, ali i ovu drugu mračniju stranu, ali muzika je ponedila. Došlo je do eksplozije punka, svako je mogao da stvara muziku, a to mi se posebno svidelo. Pre Iron Maidena pevao sam u lokalnom bendu, imali smo svirke u pabovima po Londonu, ništa veliko, ali stvarali smo i radili ono što nas je radovalo. Zapravo, kada malo razmislim, bili smo stvarno dobri, vladali smo istočnim Londonom, a onda se sve promenilo – priča Di’Ano koji je preko zajedničkog prijatelja došao u kontakt s legendarnim Stivom Harisom.

– Išli smo u istu srednju školu, ali on je bio malo stariji pa nismo imali priliku da se upoznamo ranije. Išao sam na audiciju, iako mi se to tada činilo kao potpuni promašaj, ali dobio sam posao koji sam prvo odbio! Stiv me potom pozvao u svoj dom u Londonu, družili smo se, razgovarali, otkrio mi je svoje planove i pokazao muziku koju je radio. Tada smo kliknuli, sve je došlo na svoje mjesto, a ostalo je istorija.

I danas postoje brojne teorije zašto je Pol napustio bend, ali kako otkriva, nije bilo nikakve drame ni sočne priče koja bi punila medijske stupce, jednostavno je znao da je došlo vreme za promenu.

– Posle odlaska iz benda konačno sam osetio šta znači sloboda. Da, istina je da je došlo do nesuglasica s Harisom i menadžmentom, ali meni je najviše smetalo što je muzika počela da se menja. Zapravo, nije se dogodila neka velika svađa, ali mišljenja su počela da  se razilaze. Meni se više sviđala muzika koju smo izvodili na prvom albumu, koja je bila više ‘sirova’ i koja je vukla prema punk-zvuku, dok su nove pesme bile nekako više ‘uglađene’ – kaže Pol i dodaje:

POL DI’ANO, PRVI PEVAČ IRON MAIDENA, KONAČNO PRIZNAO: MOMCI IZ BENDA BILI SU U PRAVU ŠTO SU ME ŠUTNULI

– Za uspeh benda kao što je Iron Maiden potrebno je da svaki član daje hiljdau posto od sebe i da bude sto posto ‘unutra’, jer ako niste, nećete zeznuti samo sebe, već i ceo bend i fanove. Shvatio sam da je vreme da odem, a tako je bilo najbolje i za mene i Iron Maiden.

Posle odlaska iz benda neko vreme je lutao po Americi koja mu nikada nije ‘legla’, osim Teksasa, a onda se krajem 80-ih uputio prema Brazilu za koji je odmah znao da će postati njegov dom baš kao i London u kojem je odrastao. Iako se njegov rodni grad promenio i danas je ‘uglađeno’ mesto, za njega će uvek imati poseban šarm.

– London se zaista jako promenio. Znam da ću sada zvučati kao moja majka ili baka, ali pre nije bilo novca, ljudi su bili siromašni, ali je bilo poštovanja, pozdravljali smo se na ulici i uvek bili spremni da pomognemo jedni drugima. Možda smo se znali samo iz viđenja, ali doslovno si mogao nekome da uđeš u kuću i družiš se, a toga sada više nema. Tamo su i dalje moji prijatelji i fudbal. Znam, tipičan britanski odgovor.

PARAĆINSKIM PENZIONERIMA BESPLATAN PREVOZ NA KONCERT GRUPE IRON MAIDEN U BEOGRADU…

S Harisom se, kaže, čuje redovno, a njihov susret posle gotovo sedam godina trebalo bi da se dogodi upravo u Zagrebu budući da Iron Maiden priprema pravi muzički spektakl 22. maja u Areni Zagreb, a veliko iznenađenje priprema i Pol. Naime, posle sedam godina pauze prvi nastup imaće baš u Zagrebu.

– Nastup u Zagrebu organizovao je moj dobar prijatelj Stjepan, odličan pisac i osoba zbog koje sam i došao ovde. Biće to koncert kojim ču zahvaliti Hrvatskoj, lekarima i svim obožavaocima koji su bili uz mene i pomogli mi da preživim ovaj težakperiod. Detalji su spremni, a nastupu u Zagrebu raduje se i moj bend iz Norveške – otkriva Di’Ano, koji će nastupiti samo dan pre Iron Maidena, tačnije 21. maja u Bikers and Bear Factoryju.

Kompletan intervju sa Polom Di’Anom pročitajte na ovom linku.

HL/Izvor: vecernji.hr

Previous post

NFT kolekcija jedinstvenih fotografija Nirvane na prodaju povodom rođendana Kurta Kobejna... Cene - od 99 do 250.000 dolara

Next post

Mileni Marković Ninova nagrada za roman "Deca"

0

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *