Home»Film»Groznica koja je trajala duže od jedne subotnje večeri… Evo kako je nastao drugi najprodavaniji soundtrack svih vremena

Groznica koja je trajala duže od jedne subotnje večeri… Evo kako je nastao drugi najprodavaniji soundtrack svih vremena

4
Shares
Pinterest Google+
Groznica subotnje večeri/Photo: promo
Groznica subotnje večeri/Photo: promo

Soundtrack filma “Saturday Night Fever” započeo je svoj 24-oronedeljni boravak na broju 1 liste albuma u SAD 21. januara 1978. Prodat se u više od 30 miliona primeraka širom sveta, čime je u tom momentu postao najprodavaniji soundtrack svih vremena, da bi ga tek 1992. s trona skinuo soundtrack iz “Telohranitelja”.

Sondtrack je objavljen 15. novembra 1977. a na Bilbordovoj listi albuma bio je ounih 120 nedelja, sve do marta 1980, dok je u  Velikoj Britaniji 18 uzastopnih nedelja bio na prvom mestu. Album je predstavljao je fenomen diskoteke sa obe strane Atlantika i bio je međunarodna senzacija.

SEĆATE LI SE KAKO JE TO BILO IMATI GROZNICU SUBOTNJE VEČERI…? ONDA IMATE POPRILIČNO GODINA 😀

Zanimljivo je da učešće Bee Geesa u filmu nije počelo sve do postprodukcije. Kako je Džon Travolta tvrdio “Bee Gees nisu ni bili uključeni u film na početku… Plesao sam iz Stivija Vondera i Boz Skagsa.

Bee Gees/ Photo: Facebook @beegees
Bee Gees/ Photo: Facebook @beegees

Producent Robert Stigvud je naručio grupi Bee Gees da kreiraju pesme za film, a Robin Gib jekasnije ispričao:

– Snimali smo novi album na severu Francuske. Pisali smo i snimili oko četiri ili pet pesama za novi album kada je Stigvud nazvao iz LA-a i rekao: “Spremamo ovaj mali film, niskog budžeta, pod nazivom “Tribal Rites of a Saturday Night” . Da li biste imali neku pesmu pri ruci?”, a mi smo rekli “Vidi, ne možemo, nemamo vremena da sednemo i pišemo za film“. Nismo znali o čemu se radi.

Braća su napisala pesme “doslovno za jedan vikend” u studiju Chateau d’Herouville u Francuskoj. Prva pesma koju su snimili bila je “If I Can’t Have You”, ali njihova verzija nije korišćena u filmu.

SEĆATE LI SE TONIJA MANERA? DAN KADA JE SVET POČELA DA DRMA DISKOMANIJA, I TO ZBOG JEDNOG FILMA U KOJI JE ULOŽENA PRAVA “SIĆA”

Beri Gib se prisetio reakcije kada su Stigvud i muzički supervizor Bill Ouks stigli i slušali demo snimke:

– Izlanuli su se i rekli da će ovo biti sjajno. Još uvek nismo imali koncept filma, osim neke vrste grubog scenarija koji su doneli sa sobom... – a Moris Gib je dodao:

– Pustili smo im demo numera “If I Can’t Have You”, “Night Fever” i “More Than a Woman”‘.

Braća Gib su zatim napisala pesmu pod nazivom “Saturday Night”, ali kako Moris objašnjava “bilo je toliko pesama koje su se zvale “Saturday Night”, čak i jedna od Bay City Rollersa , pa smo je, kada smo je “prepisali” za film, nazvali “Stayin’ Alive”.

Saturday Night Fever . soundtrack, cover
Saturday Night Fever . soundtrack, cover

Groznica subotnje večeri” imala je veliki kulturni uticaj u Sjedinjenim Državama. The Bee Gees su prvobitno napisali i snimili pet pesama korišćenih u filmu – “Stayin’ Alive”, “Night Fever”, “How Deep Is Your Love”, “More Than a Woman” (izvedene u filmu u dve različite verzije – jedna verzija Tavaresa , a druga Bee Gees) i “If I Can’t Have You” (izvodi Ivon Eliman u filmu) kao deo redovnog albuma. U to vreme nisu imali pojma da će praviti muziku za film i rekli su da su u suštini izgubili album u tom procesu. Dve prethodno objavljene pesme Bee Geesa – “Jive Talkin ‘” i “You Should Be Dancing” – takođe su uključene u soundtrack. Druge ranije objavljene pesme iz disko ere zaokružuju muziku u filmu.

Soundtrack je osvojio nagradu Gramy za album godine. To je jedini disko album koji je to uradio, i jedan od samo tri albuma sa soundtrackom koji su tako počastvovani. Godine 2012. album je rangiran na 132. mestu na listi časopisa Rolling Stone “500 najboljih albuma svih vremena”, a ponovo je rangiran na revidiranoj listi 2020. godine na 163. mesto. Godine 2003. TV mreža VH1 proglasila ga je 57. najvećim albumom svih vremena, a bio je rangiran na 80. mestu u anketi britanske televizije Channel 4 iz 2005. – 100 najboljih albuma svih vremena. Pitchfork Media šroglasio je “Saturday Night Fever” 34. najboljim albumom 1970-ih, a dodat je i u Nacionalni registar snimaka u Kongresnoj biblioteci 21. marta 2013. godine.

Dakle, mnogo, mnogo više od jedne “Groznice subotnje večeri”. Podsetite se ovog sjajnog albuma:

Previous post

Čovek koji je od Mit Loafa (ali ne samo od njega) "napravio" svetsku zvezdu bio je - Srbin...

Next post

Idris Elba ipak novi Džejms Bond?

0

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *