Sluša se s osm(ij)ehom i posle 55 godina… da li je ovo prva prava “domaća” pop-rok pesma

0
115
Osmeh/Photo: unsplash.com
Osmeh/Photo: unsplash.com

Bili su jedan od ključnih pop-rok sastava u bivšoj Jugoslaviji, a njihova prva pesma veliki hit i prvo autorsko delo domaće pop-rok scene. Sluša se i posle 55 godina, a reč je o pesmi “Osmijeh” Grupe 220  iz Zagreba, osnovane 1966. godine.

Prvi nastup imali su 15. oktobra 1966. godine u dvorani Mesne zajednice Poljane-Vrbik, koja je uskoro postala kultno mesto, a tako je započela i karijera jednog od ključnih sastava pop roka na prostoru Jugoslavije. Polovinom decembra te godine snimaju “Osmijeh”.

DA LI ZNATE KOJA JE NAJPRODAVANIJA ROK PLOČA U JUGOSLAVIJI? ISTA GRUPA U TOP 20 IMA ČAK TRI ALBUMA…

Grupa 220 je nastala spajanjem dva dotadašnja zagrebačka sastava: Ehosa i Jutarnjih zvijezda. Iz Ehosa su u novu grupu ušli gitarista i pevač Vojko Sabolović i bubnjar Ranko Balen, a iz Jutarnjih zvijezda pevač i gitarista Drago Mlinarec koji svira i usnu harmoniku i basista Vojislav “Mišo” Tatalović.

“Osmijeh” je komponovao Mlinarec još u Jutarnjim zvijezdama.

Grupa 220 nije samo pesmom podražavala tadašnji hipi pokret, već i izgledom. Šarene košulje, široke pantalone i duge kose bili su nešto što publika do tada nije imala prilike da vidi na našoj sceni, s obzirom da se smelo pevati samo s kravatom jer je tako bilo “pristojno”.

Iako je postojala nešto manje od 10 godina, Grupa 220 ostavila je neizbrisiv trag na domaćoj muzičkoj sceni, a njihove pesme i dan danas nude jedan sasvim drugačiji pogled na rokenrol.

KAD SMO BILI MANJE “KONZERVE” I KAD NIJE BILO SILIKONA…  PRIČA O EROTICI, JEDINOM MAGAZINU KOJI SE KRAO I PRE DOLASKA NA KIOSKE

Koliko je “Osmijeh” slušan i danas svedoče samo neki od komentara ispod objave na YouTubeu: “Ova pesma je terapija, koja je prepisana za slušanje na sedmičnom nivou”, “Beskrajno iskrena i čedna kompozicija…kao što i vreme bilo je kad nastade…”, “Najlepša ljubavna pesma svih vremena!”, “Pesma koja se sluša posle 50 i kusur godina, pola veka, jer to je kvalitet… Pesma koju su moji roditelji slušali kao deca, a ja sada kao odrasla osoba. A šta je sa današnjim ‘hitovima’? Haha… čak me i ne pogađa koliko su jadni, jer trajaće koliko i pamćenje zlatne ribice. Pozdrav iz Srbije za sve dobre ljude”.

Evo i teksta pesme:

OSMIJEH

K’o Sunce što sja kroz dan
k’o Mjesec žut što noću sja
tako mi draga znaj, izgledaš ti
dok sa smiješkom promatraš svijet

K’o jutra što dolaze zorom
k’o rosa što na cvijetu sja
tako mi draga znaj, izgledaš ti
dok sa smiješkom promatraš svijet

Ref.

Ne mijenjaj nikada
svoj osmijeh blag
čuvaj ga
on je sve što mi pružaš sad

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite vaš komntar!
Unesi svoje ime