Home»Muzika»Nije sasvim običan dan… Eva Braun 14. februara u Domu omladine Beograda

Nije sasvim običan dan… Eva Braun 14. februara u Domu omladine Beograda

6
Shares
Pinterest Google+
Eva Braun/ Photo: Ana V. Danilović (promo, DOB)
Eva Braun/ Photo: Ana V. Danilović (promo, DOB)

Koncert jedne od najvažnijih domaćih pop-rok grupa u poslednjih 30 godina, Eve Braun, biće održan u ponedeljak, 14. februara od 21:00 čas u sali Amerikana Doma omladine Beograda.

Prefinjena melodična muzika i poetski tekstovi ovog benda postali su standard u ovom žanru na domaćoj sceni.

Oslanjajući se na plemenitu tradiciju anglosaksonskog gitarskog pop zvuka, kako su je fomulisali The Beatles, The Kinks ili The Byrds, odnosno Idoli i posebno Vlada Divljan u ovdašnjim okvirima, momci iz Bečeja su preko niza ploča i hitova ostavili za sobom dubok trag, koji danas služi mlađim autorima kao primer.

Eva Braun/ Photo: AleX
Eva Braun/ Photo: AleX

Četiri drugara, Milan Glavaški (gitara, vokal), Petar Dolinka (gitara, vokal), Goran Vasović (bas, vokal) i Ljuba Rajić (bubnjevi) su prve demo snimke uradili su 1985. godine.

Zvanično, grupu Eva Braun osnovali su u proleće 1991. godine u Novom Sadu, kada su nastale i prve pesme (“Kuća lutaka”, “Kao da znam”, “Sva tvoja ćutanja”, “Dan pobede”). U septembru iste godine, posle odsluženja vojnog roka, pridružio im se i Ljuba Rajić.

Naziv benda nastao je na predlog Gorana Vasovića i ostali članovi su ga jednoglasno prihvatili, kao veoma neobičan i istovremeno provokativan.

Prvi koncert bend Eva Braun održao je krajem 1991. godine, u bečejskom “DB Klubu”.

Debi album “Prisluškivanja” u prodaji se pojavio 5. oktobra 1992. godine, tačno na dan kada je obeležavana tridesetogodišnjica izlaska prvog singla sastava The Beatles.

Album je objavljen kao vinilno izdanje, pod etiketom Carlo Records, i to u svega u 500 primeraka. Kritika ga je ocenila kao jedan od najlepših debija u istoriji ovdašnje rok scene.

Koncert održan 16. aprila 1993. godine, u beogradskom Muzeju kinoteke, bio je prvi unplugged nastup na našim prostorima. On je i tonski snimljen, a mesec dana kasnije objavljen je na kaseti pod nazivom “Unplugged 16.04.1993.”.

Drugi album “Pop Music” je objavljen 14. decembra 1995. Bio je odlično prihvaćen, kako u krugovima muzičkih kritičara, tako i od strane publike, a jedna pesma se izdvojila kao veliki hit (“Sasvim običan dan”).

U leto 1997. godine nova postava Eve Braun ulazi je u studio i započinje sa pripremama trećeg studijskog albuma.

Izdanje “Heart Core” snimano je u novosadskom Studiju M i beogradskom Studiju O, tokom zime 1997. i proleća 1998. godine. Produkcija je bila poverena Mirku Vukomanoviću.

Usledila je serija koncerata praćena intenzivnom medijskom kampanjom, što je dovelo do toga da “Heart Core” bude jedan od najprodavanijih albuma u tadašnjoj državi, Saveznoj republici Jugoslaviji.

Eva Braun/ Photo: AleX
Eva Braun/ Photo: AleX

Početkom novog milenijuma, 2001. godine, objavili su album “Everest”. Prvi singl koji su predstavili bio je “Meg Ryan Blues”, a spot za ovu pesmu režirao je Stefan Arsenijević, filmski stvaralac koji u svojoj biografiji ima i nominaciju za Oskara.

Posle desetine uspešnih koncerata širom Srbije usledio je oproštajni nastup u beogradskom “Rexu“, kada Vasović odlučuje da se posveti isključivo studijskom radu.

Posle duže pauze, 2007. godine prilikom susreta Vasovića i Glavaškog, rađa se zajednička želja da se ponovo okupi prvobitna postava Eve Braun.

Dolinka i Rajić prihvataju poziv, a kao pojačanje dolaze Goran Obradović (bas, ex-Popcycle) i iste godine u rodnom Bečeju održavaju povratnički koncert.

Album pod nazivom “Playback”, sniman je u novosadskom studiju Do Re Mi, u produkciji Peđe Pejića, a objavljen u junu 2011. Sledi serija veoma uspešnih nastupa tokom kojih im se na klavijaturama priključuje Albert Seregely.

U narednim godinama grupa sporadično objavljuje spotove za nove pesme: “Put za Lisabon”, “Rikošet”, “Kao kišna kap” i “Dan posle”.

Novi singl, koji je još u pripremi, “Ti si sve”, Eva Braun će objaviti krajem januara 2022. godine.

Trenutnu postavu benda čine: Goran Vasović, Goran Obradović, Ljubomir Rajić, Zvonko Stojkov i Albert Shegerly.

Ulaznice su u prodaji na blagajni Ticket Visiona u Domu omladine po ceni od 1200 dinara.

Koncert će biti organizovan uz poštovanje svih važećih epidemioloških mera, koje su propisane od strane nadležnih organa.

Previous post

Ovo je stvarno uvrnuto... Danijel Redklif (Hari Poter) glumi u biografskom filmu o "najuvrnutijem" Srbinu na svetu...

Next post

"Heroji radničke klase“ Miloša Pušića premijerno na Berlinskom filmskom festivalu

0

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *