Home»Kult»I Rolling Stone ume da zabrlja… Na njihovoj listi Dženis je tek na 28. mestu među najboljim rok pevačima svih vremena

I Rolling Stone ume da zabrlja… Na njihovoj listi Dženis je tek na 28. mestu među najboljim rok pevačima svih vremena

10
Shares
Pinterest Google+
Dženis Džoplin/Photo: facebook@Janisjoplin
Dženis Džoplin/Photo: [email protected]

Na današnji dan 1943. rođena je Dženis Lin Džoplin, američka folk-rok kantautorka, ikona hipi-pokreta kasnih šezdesetih u SAD, ali i u čitavom svetu.

Kao tinejdžerka bavila se slikarstvom i pevanjem u horo, a već se tokom srednje škole izdvajala od ostalih. S 19 godina otišla je u San Francisko da ostvari karijeru, ali nije joj uspelo u naredne tri godine pa se vratila u rodni Port Artur u Teksasu.

Vrata muzičkog sveta širom su joj se otvorila kad je dobila poziv grupe Big Brother and the Holding Company da im se pridruži. S njima je nastupila na Monterey Pop festivalu 1967, a dve godine kasnije bila je među najvećim atrakcijama Woodstock festivala.

Proslavile su je pesme ‘Piece of My Heart’, ‘Cry Baby’, ‘Mercedes Benz’ i ‘Me and Bobby McGee’, koja je najveći uspeh ostvarila tek nakon njene prerane smrti od predoziranja heroinom 4. oktobra 1970. godine u Los Anđelesu.

Pesme su joj posvetili The Mamas and the Papas (‘Pearl’), Leonard Koen (‘Chelsea Hotel No.2’) i Džeri Garsija iz Grateful Dead (‘Birdsong’). Izvršila je presudan uticaj na pevačice Grace Slik iz Jefferson Airplanea i Stivi Niks iz Fleetwood Maca, između ostalih.

Primljena je u Rock and Roll Kuću Slavnih 1995. godine, a magazin Rolling Stone uvrstio je na 28. mesto najboljih pevača svih vremena. I opasno pogrešio…Nama je prva!

Previous post

Tears For Fears singlom "Break The Man" zvanično najavili novi album, prvi posle 17 godina

Next post

Ovo je stvarno uvrnuto... Danijel Redklif (Hari Poter) glumi u biografskom filmu o "najuvrnutijem" Srbinu na svetu...

0

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *