Home»Kult»Pećina u kojoj se stvarala rok istorija… The Cavern Club, od protivavionskog skloništa, do mesta gde su “rođeni” The Beatles

Pećina u kojoj se stvarala rok istorija… The Cavern Club, od protivavionskog skloništa, do mesta gde su “rođeni” The Beatles

4
Shares
Pinterest Google+
The Cavern Club/Photo: wikipedia.org
The Cavern Club/Photo: wikipedia.org

Slavni liverpulski rock and roll klub The Cavern Club, otvoren je 16. januara 1957. godine, a upravo u njemu je Brajan Epštajn video i upoznao Beatlese 9. novembra 1961.

Alan Sitner, prvi vlasnik kluba, hteo je otvoriti klub po ugledu na pariske podrumske jazz klubove, a naročito mu se dopao Le Caveau. Ubrzo je pronašao mesto koje je odgovaralo, a bio je to podrum koji je služio kao sklonište za vreme vazdušnih napada tokom Drugog svetskog rata. Klub je počeo kao jazz klub, a ubrzo je postao klub skiffle sastava.

TAJNI VIDEO SNIMAK BEATLESA NA SUDU… SNIMIO GA JE NJIHOV BIVŠI TONAC BEZ NJIHOVOG ZNANJA, A SADA VREDI OKO 5 MILIONA FUNTI

Sitner je prodao klub Reju Mekfolu 1959. a s novim vlasnikom došli su i nastupi blues i beat bendova ranih 1960-tih. Prva “Noć Beata”, održana je klubu 25. maja 1960. a na njoj su nastupili i Rory Storm and the Hurricanes (s Ringo Starom na bubnjevima). Klub je bio muzičko – plesni, ali nije radio samo  noću, već i u vreme ručka.

The Beatles, Cavern Club Photo: ttripadvisor.com
The Beatles, Cavern Club Photo: ttripadvisor.com

Klub je postao svetski poznat po nastupima grupe The Beatles, koji su u njemu prvi put nastupili 21. februara 1961., nakon svog povratka iz Hamburga.

Između 1961. i 1963. Beatlesi su imali 292 nastupa u klubu, (poslednji 3. avgusta 1963.), a mesec dana posle toga snimili su svoj hit “She Loves You”. Brajan Epštajn obećao je da će Beatlesi vratiti i nastupiti još koji put, ali to se nije nikad dogodilo. U sledećoj dekadi, u klubu su nastupale brojne zvezde britanskog ranog rock and rolla ; The Rolling Stones, The Yardbirds, The Kinks, Elton Džon, The Who, Džon Li Huker… Klub je radio do marta 1973., kada je zatvoren zbog radova na podzemnoj žejeznici. Jan Akerman, holandski rock gitarista iz grupe Focus bio je poslednji koji je nastupio u klubu.

PRVI UGOVOR THE BEATLESA SA MENADŽEROM BRAJANOM EPŠTAJNOM PRODAT ZA 275.000 FUNTI… A ŠTA MISLITE, KOLIKI JE BIO NJEGOV PROCENAT?

Godine 1984. klub je obnovio liverpoolski fudbaler Tomi Smit u saradnji s kućom Royal Life, pokušavajući da što više da vrati stari orginalni izgled. Klub je radio do 1989. kada je zatvoren zbog finansijskih razloga.

The Cavern Club/Photo: wikipedia.org
The Cavern Club/Photo: wikipedia.org

Klub su ponovno otvorili 1991. dva prijatelja – Bil Hekl i Dejv Džouns. Cavern Club je danas je zbog svoje slavne prošlosti turistička atrakcija, tako da oko 40 sastava nastupi u njemu svake sedmice, odnosno tako je barem bilo dopandemije korona virusa. Bivši Beatles Pol Makartni vratio se u klub i nastupio u njemu 14. decembra 1999.

LEGENDARNOM CAVERN CLUBU PRETI ZATVARANJE… GRADONAČELNIK LIVERPULA TRAŽI REŠENJE, EVO U ČEMU JE PROBLEM…

S početkom pandemije, klub je ponovo zapao u nevolje. Razlog je pandemija korona virusa koja je uticala i na opstanak mnogih klubova u Britaniji, uključujući i Cavern Club. Kako piše Rolling Stone magazin, na ovu mogućnost upozorili su vlasnici kluba i lokalna vlast.

– Moguće ukidanje nacionalnog dragulja poput Cavern Cluba je strašan scenario za mnoge, kako obožavaoce Beatlesa, tako i ljubitelje muzike i iznad svega na one čija egzistencija zavisi od toga – rekao je tada gradonačelnik Liverpula Džo Anderson.

Zahvaljujući upravo pomoći grada, klub i dalje radi, ali u smanjenom kapaciteti sa svim merama koje su na snazi u Velikoj Britaniji. Ali – radi!

Previous post

Rodžer Tejlor za Classic Rock: Ljudi, shvatite već jednom da je "Boemska rapsodija" je***i film, a ne dokumentarac...

Next post

Odložen Festival epske fantastike 2022

0

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *