Dejan Stojiljković prokomentarisao uži izbor za Ninovu nagradu: I ove godine žiri je suštinski i iznad svega – ženomrzački

0
144
Oglasi
Dejan Stojiljković/Photo: facebook
Dejan Stojiljković/Photo: facebook

Kao što je poznato, određen je uži izbor za NIN-ovu nagradu, a za prestižno priznanje bore se 17 romana. Od dela Milice Vučković, Boška Tomaševića, Ilije Ðurovića, Elvedina Nezirovića…

17 ROMANA U UŽEM IZBORU ZA NINOVU NAGRADU

U susret novoj dodeli NIN-ovih nagrada, poznatog srpski pisac i naš povremeni kolumnista Dejan Stojiljković prokomentarisao je:

– I ove godine žiri dokazuje da je suštinski i iznad svega – ženomrzački. Po gospodi žirantima, u Srbiji romane znaju da pišu samo muškarci. Uostalom, i u samom žiriju, baš kao i u redakciji NIN-a – dominiraju muškarčine, što je nekako i ok, ipak smo na Balkanu. Ali to je takođe i u skladu sa svetlom srpskom književnom tradicijom gde su se div-junaci dokazivali unižavajući žene. Skerlić je maltretirao Isidoru Sekulić, Oskar Davičo je Milicu Jakovljević Mir Jam javno žigosao kao narodnog neprijatelja pa, shodno tome, gospoda Pančić, Kukić, Milenković i Čakarević moraju takođe da nađu sebi žrtvu. U njihovom slučaju – to je srpska književnost – napisao je poznati pisac i dodao:

– Jer ne zaboravimo i – ona je ženskog roda. Dok je roman muškog, pa samim tim sanse da nagradu za isti koji dodeljuje ova mizogina družina dobije źena ravne su šansama prethodnog laureata Saše Ilića da proda svoj nagrađeni roman u tiražu većem od 5 primeraka. Svejedno, ja sam ipak optimista, pa navijam za Milenu Marković i Milicu Vučković koje su napisale odlične knjige. Ali to je samo po sebi nagrada, tako da im i ne treba potvrda od strane skupine diletanata koji su u žiriju završili tako što ih je redakcija NIN-a pokupila sa neke tramvajske stanice. Pravde radi, treba reći da u žiriju sedi i jedna žena, a koliko se njeno mišljenje uvažava vidimo i po ovom širem i užem izboru – zaključio je Dejan Stojiljković.

Dobitnik 68. nagrade časopisa NIN biće poznat 24. januara 2022. godine.

Oglasi

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite vaš komntar!
Unesi svoje ime