Home»Muzika»“Beogradsko proleće” se vraća u grad i to 29. aprila u Kombank dvoranu

“Beogradsko proleće” se vraća u grad i to 29. aprila u Kombank dvoranu

4
Shares
Pinterest Google+
Photo: Promo (Kombank dvorana)
Photo: Promo (Kombank dvorana)

Povratak festivala sa tradicijom bogatom šest decenija – “Beogradsko proleće“ juče je i zvanično najavljeno na konferenciji za medije u Klubu Lisabon u Kombank Dvorani.

Na istom mestu gde je pre tačno 61 godinu i rođen u tadašnjoj Dvorani Doma sindikata, najavljen je i početak nove etape u životu festivala, zakazan 29. april.

Nakon što je prava za festival i brend, Kombank Dvorana otkupila od “Udruženja Jazz, zabavne i rok muzike Srbije“, “Proleće” će nastaviti da živi u koorganizaciji, Radio Televizije Srbije, Color Press Group i Kombanka.

O nastavku tradicije održavanja Beogradskog proleća, prijavi, uslovima konkursa, takmičarskom i delu manifestacije, kao i o Umetničkom savetu i stručnom žiriju, na konferenciji su govorili Igor Stanković (direktor Kombank Dvorane), Dragoslav Fredi Stanisavljević (Izvrišni direktor muzičke produkcije RTS) i Robert Čoban (Color Press Groupe).

Photo: Promo (beogradskoprolece.rs)
Photo: Promo (beogradskoprolece.rs)

Kako su najavili organizatori, na muzičkom festivalu u “novom ruhu“ biće izvedeno 18 novih kompozicija koje će se takmičiti u kategorijama: najbolja kompozicija, najbolji tekst, najbolji aranžman i najbolja interpretacija.

Javni konkurs se objavljuje za nove kompozicije zabavne i pop muzike, koje nisu javno izvedene pre Festivala, i nisu ranije promovisane, a što podrazumeva: Internet i sve platforme na njemu, diskografske kuće, radio i tv stanice, festivali, javna izvođenja u bilo kom obliku i koje će biti prvi put uživo izvedene na Festivalu,  uz Revijski orkestar RTS-a.

Tekstovi kompozicija, prijavljenih na konkurs, moraju biti na srpskom jeziku, bez obzira na dijalekat i narečja. Trajanje kompozicije ne može biti duže od četiri minuta.

Direktor Kombank dvorane, Igor Stanković je napominjući da će predsednik Umetničkog saveta Beogradskog proleća biti Branko Klašček, istakao i pravila učešća kompozicija na festivalu.

– Umetnički savet ce sastoji od pet članova i odluke donosi većinom glasova.Umetnički savet Festivala imenuje Selekcionu komisiju koju čine tri člana. Selekciona komisija će, od blagovremeno prispelih prijava po raspisanom javnom konkursu, izabrati 18 kompozicija koje će biti izvedene na muzičkom festivalu pod nazivom “Beogradsko proleće 2022”, rukovodeći se interpretatorskim, muzičkim i umetničkim kvalitetom kompozicija, koje će biti prvi put javno izvedene na Festivalu. Selekciona komisija odluke donosi većinom glasova. Umetnički savet Festivala imenuje Stručni žiri, koji čine predsednik žirija i četiri člana. Stručni žiri će dodeliti nagrade za najbolju kompoziciju, najbolji tekst, najbolji aranžman i najbolju interpretaciju, od kompozicija koje učestvuju u okviru takmičarskog dela Festivala – rekao je Stanković.

Robert Čoban ispred Color Press Group je poručio kako je veoma važan povratak jednog ovakvog festivala pre svega zabavne muzike, koji je u jednom momentu nepravedno nestao:

– Ovaj festival će biti idealna promocija zabavne muzike u Srbiji, istakao je Čoban i dodao da se raduje zajedničkoj saradnji na  ambicioznom projektu kao što je Beogradsko proleće.

Izvrišni direktor muzičke produkcije RTS Dragoslav Fredi Stanisavljević je sa svoje strane rekao da su Beogradsko  proleće i Muzička produkcija RTS-a gotovo pa vršnjaci, jer su tada nastali i ansambli RTS, a revijski orkestar Televizije Beograd je bio od prvog dana učesnik u praćenju svih vokalnih solista tih godina:
– Vraćamo se kući kada je u pitanju muzika, evergrin, pop muzika.

Beti Đorđević/ Photo: Promo (Kombank dvorana)
Beti Đorđević/ Photo: Promo (Kombank dvorana)

Da događaj bude potpun, poznata jazz diva Beti Đorđević pojavila se na događaju kao specijalan gost i podsetivši se Beogradskog proleća nekada, najavila i solistički koncert koji će biti održan u Kombank Dvorani 19.februara, kojim će biti obeleženo i njenih 50 godina karijere.

Podsetimo, tačno 61 godine – 17. aprila 1961. godine na sceni Dvorane doma sindikata, današnje Kombank Dvorane, počeo je svoj život Festival zabavne muzike “Beogradsko proleće”, koji je u to vreme bio pandan Opatijskom festivalu, kao i Italijanskom San Remu.

Konkurs za prijavu za učešće na festivalu otvoren je od 5. januara i trajaće do 15. februara, a prijave slati na [email protected].

Sve dodatne informacije o rađanju i istorijatu festivala dostupne su na sajtu www.beogradskoprolece.rs

Previous post

Roni Vud otkrio kako se bori protiv teške bolesti: Smiren sam, biće šta će biti... "viša sila" rešava kada će se zavesa spustiti

Next post

Sećate li se lude "jackass" ekipe... Posle 10 godina stiže “Jackass Forever”, pogledajte trejler

0

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *