“Znaci života“ reditelja Marka Nikolića proglašen za najbolji kratki dokumentarni film na festivalu Cannes Shorts

0
36
Znaci života/ Photo: Promo
Znaci života/ Photo: Promo

Ostvarenje “Znaci života“ reditelja Marka Nikolića proglašeno je za najbolji kratki dokumentarni film na festivalu Cannes Shorts u Kanu.

Ovo je, kako navode autori, film potrage za sudbinom odavno napuštenih hotela u Srbiji, kroz koje nas vrlo emotivno vode bivši zaposleni.

Kombinacijom vizuelno i istorijsko-narativnih elemenata otkrivamo da se u nekada punim hodnicima i salama hotela još uvek kriju snažni znaci života. Njihova sudbina je metafora stanja u kojem se naše društvo nalazi.

Film se završava utihnućem nabujalih znaka života i pokušajima disanja, uz neizrečeno pitanje – šta dalje? Da li ih eutanazirati, zadati coup de grâce, skratiti im muke ili pokušati da se ova “bića“ ožive, omogućiti im da ispunjavaju svoju životnu svrhu? Da li bismo produžavanjem, obnovom nijhovih života vratili bar deo onoga što nam toliko danas nedostaje?

“Znaci života” prikazuje lepšu prošlost u nadi da će budućnost biti bolja prema nama nego sadašnjica.

Ekipu filma čine: Marko Nikolić, reditelj i montažer, Obrad Kokotović, direktor fotografije, Janja Lončar, kompozitorka, Miloš Drobnjaković, dizajner zvuka i Nebojša Miljković, producent.

Premijera filma “Znaci života” u Srbiji očekuje se na nekom od narednih festivala u zemlji, a ekipa se nada domaćoj premijeri na festivalu Beldocs.

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite vaš komntar!
Unesi svoje ime