Bio jednom jedan Šarlo, i bio je akrobata… Pesme s prvog albuma kultne grupe i danas zvuče moćno i moderno

0
65
Šarlo akrobata/Photo: YouTube printscreen
Šarlo akrobata/Photo: YouTube printscreen

Dana 11. januara 1981. godine Jugoton je objavio debitantski singl beogradske grupe Šarlo akrobata s pesmama “Ona se budi” i “Mali čovek”.

Postavu grupe su činili Milan Mladenović na gitari, Dušan Kojić Koja na basu i Ivan Vdović Vd za bubnjevima, a pod tim imenom su se, kao naslednici sastava Limunovo drvo, na sceni pojavili u aprilu 1980. kao prvi iz čuvene pionirske trojke beogradskog novog talasa, kojoj su još pripadali Idoli i Električni orgazam.

Oni su znali da krokodili dolaze…

A novinar Petar Luković je mnogo godina kasnije napisao i ovo:

“Pesme ‘Mali čovek’ ili ‘Ona se budi’ i dan danas zvuče moćno i moderno, kao da od njihovog nastanka nije prošlo 40 godina. Niko se na ovim ex-jugoslovenskim prostorima, ni tada ni kasnije, nije usudio da uradi nešto slično: da koristeći različite muzičke obrasce stvori perfektnu celinu čija svežina u pristupu ostaje nedostižni cilj za mnoge generacije. Trijumf Šarla akrobate u direktnoj je vezi sa atmosferom koja se početkom osamdesetih stvorila u društvu, a svoj inspirativni eho pronašla u rock vatrometu kad su se gotovo u istom trenutku pojavili i Azra i Haustor i Idoli i Prljavo kazalište i Električni orgazam. Više ništa nije moglo da zaustavi osvajanje slobode, što su mladi muzičari osetili pre svih, svesni da je to istorijska šansa koja se ne propušta. Čitava ova priča o nezaboravnom muzičkom vremenu ne bi se dogodila da nije bilo hrabrosti i vizije tadašnjeg Jugotona, pre svega Siniše Škarice, da podrže mlade talente, što se dokazalo činjenicom da su svi beogradski bendovi svoje debi albume objavili baš u Zagrebu, baš u tadašnjem Jugotonu”.

Poniženi i uvređeni… Pročitajte poslednji intervju Milana Mladenovića. Objavljen je pre 27 godina, a kao da ga je dao juče

Pre nekoliko meseci u okviru proslave 40 godina novog talasa, objavljena je i nova verzija spota za remasterizovane verziju pesama “Ona se budi” i Mali čovek:

 

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite vaš komntar!
Unesi svoje ime