Home»Life Story»Ako je neko znao tajnu, on je taj… Ovo su tri pravila Dejvida Bouvija za srećan život

Ako je neko znao tajnu, on je taj… Ovo su tri pravila Dejvida Bouvija za srećan život

Ponekad sam tako srećan da deprimiram ljude, govorio je Dejvid Bouvi

6
Shares
Pinterest Google+
Dejvid Bouvi/Photo by - (c) David Bowie Archive (R)
Dejvid Bouvi/Photo by – (c) David Bowie Archive (R)

Kada je Johan Renk režirao poslednji muzički spot Dejvida Bouvija, “Lazarus”, bio je nestrpljiv da kontaktira zvezdu neposredno pre njegovog objavljivanja.

– U petak sam mu poslao mejl da kažem: ‘Srećan rođendan i srećan dan rođenja tvog novog albuma’, a on nikada nije odgovorio. Onda sam mu u subotu poslao nešto drugo, imao sam još jednu malu belešku, ne mogu da se setim šta je to bilo – priseća se Renk u podkastu Adama Bakstona. – Onda se sećam da sam u nedelju bio malo mrzovoljan što mi nije odgovorio na mejlove, što je bila veoma čudna stvar, jer kada sam se probudio sa vestima u ponedeljak, pomislio sam, ‘Šta f-king da osećam – boli me što mi ne odgovara na mejlove a on leži mrtav okružen svojom porodicom’.

Na “foru” Kita Ričardsa… Poslušajte dve dosad neobjavljene verzije pesme “Shadow Man” Dejvida Bouvija

Renkova pronicljiva poenta je, međutim, da je do samog kraja života Bouvi ostao kreativno angažovan. Samo nekoliko dana pre objavljivanja video snimka “Lazarus”, u poslednjim nedeljama svog života kada ga je poharala bolest, Bouvi je sa entuzijazmom davao zeleno svetlo na promenu odnosa širine i visine snimka u poslednjem trenutku. Pristupio je projektu sa istom radošću života zbog koje je ceo njegov rad uzleteo do te nepokolebljive mere da Renk nije imao pojma koliko je Bouvi zaista bolestan, iako mu je “Starmen” ranije rekao da je njegovo stanje fatalno.

Ovaj projekat držan je u tajnosti, sve dok Iman nije rekla “ok”… Bret Morgan snima biografski film o Devidu Bouviju

Čini se da je ovo poslednje poglavlje bilo indikativno za to kako je Bouvi živeo ceo život. Bog zna da to nije bilo savršeno svetačko postojanje i dugi niz godina su ga mučili problemi, ali on je prosto znao da je tako:

– Ne mislim ozbiljno da bih mogao nekom drugom da ponudim bilo kakav savet – govorio je čovek koji je hrabro iscedio život do srži i dostigao obilje mudrosti na tom putu koju svi možemo na neki način da poslušamo. Kao što je jednom rekao: “Lako se nosim sa idejom smrti – desiće se kada se dogodi”. U nastavku smo sabrali najbolje od tih grumenova mudrosti kao Bouvijeva pravila za dobar život.

Suzan Sarandon otkrila detalje svog poslednjeg razgovora s bivšim ljubavnikom Dejvidom Bouvijem: Rekli smo jedno drugom ono što je moralo biti rečeno

Uvek ostati radoznao…

Ne stvarate onu vrstu divljeg kreativnog opusa koji je Bouvi stvorio bez snažnog traga radoznalosti u svom bižu. Bio je smelo podstaknut da pravi neprekidne smele korake, ne samo da pomera granice, već i da vidi šta je na drugoj strani. Međutim, ovo se ne odnosi samo na umetničku stranu njegovog života, već i njegovi prilično svakodnevni citati o tom pitanju pružaju nešto što bi svi trebalo da imamo na umu.

– Lekcija koju sam verovatno naučio bolje od bilo čega drugog – govorio je Bouvi, – je da moje ispunjenje dolazi iz te vrste duhovnog istraživanja… pokušavajući da pronađem unutrašnji život stvari koje me zanimaju – bilo da je to kako nastaje slika ili zašto baš uživam da jedrim po jezeru, iako ne mogu da plivam više od 15 zaveslaja.

– Odlučan sam da ću to učiniti ako želim da slikam, radim instalacije ili dizajniram kostime – rekao je jednom.  – Ako želim da pišem o nečemu, pisaću o tome.

O mirisu ruža…

Bouvi je oduvek bio čovek sa oštrim okom za književnost, i uprkos prilično bombastičnim elementima rokenrol života, ako skromna knjiga daje nešto, to je da je život pun jednostavnih zadovoljstava. Baš kao što je pisac Kurt Vonegat jednom napisao: “Uživajte u malim stvarima u životu jer ćete se jednog dana osvrnuti i shvatiti da su to bile velike stvari”.

Iako je Bouvi možda prošao kroz rano odrastanje na teži način, kada je stigao na drugu stranu, ovu ideju je želeo da usvoji. Kako je sam rekao 1996. godine: “Zaista osećam ogromnu zahvalnost što mogu da ustanem iz kreveta svaki dan; da još uvek imam sve svoje sposobnosti i da su moji apetiti danas normalni. Sada je to dosta”.

Ostati slobodan…

Dejvid Bouvi je uživao u hirovima života. Kada je prvi put postigao neki privid slave sa Zigijem Stardastom, brzo ga je ubio ne znajući šta je sledeće. Ovaj hrabri osećaj nevezanosti za bezbednost je ono što je formiralo centralno načelo života i rada – načelo koje je definisao kada je izjavio:

– Ne znam kuda idem odavde, ali obećavam da je pobedilo “ne budi dosadan”.

Neverovatan način na koji je nastala pesma “Under Pressure”… Priča ide ovako: Bouvi i Queen su je napisali, pa se zapili i zaboravili njen najvažniji deo…

Međutim, čak je imao na umu i drugu stranu ovoga, dajući sledeći savet:

– Razlog zbog kojeg ne želite da se obavežete nije taj što ste tako slobodna, avanturistička osoba, već zato što ste uplašeni od sranja da će sve ispasti kao kod vaših roditelja.

Iako u ovome ima više od doze humora, njegova lekcija je ukratko bila da prihvatite život kakav dolazi i da verujete u sopstvene odluke, bez obzira koliko bile nejasne ili konkretne.

Na kraju, onaj dodir humora koji je uvek imao…

– Život? Mnogo volim život, zaista.

HL/Izvor: faroutmagazine.co.uk

Previous post

Mario Milivojević objavio prvi solo album... Ne gubite vreme, poslušajte “Wasted Time”

Next post

Kraljevska pošta Britanije "počastila" Stonese za 60. rođendan... Pogledajte kako izgleda kolekcija poštanskih markica posvećena legendarnom bendu

0

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *