Jan Pejs priznao: Nikad ne vežbam sviranje bubnjeva… sve što sam naučio – naučio sam na sceni

0
46
Jan Pejs/Photo: wikipedia.org
Jan Pejs/Photo: wikipedia.org
Jan Pejs/Photo: wikipedia.org

Jan Pejs jedan je od originalnih članova grupe Deep Purple, osnovane 1968. godine, i od tada je ostao njihov bubnjar. Bend je prošao kroz nekoliko promena u sastavu, a Pejs je trenutno jedini originalni član benda. Poznato je da su Deep Purple jedni od pionira hard rock i heavy metal žanrova, i čini se da zaslužuju ovu titulu jer su ušli u Ginisovu knjigu rekorda kao najglasniji bend na svetu.

Bubnjevi su naravno odigrali značajnu ulogu u dobijanju te titule, a Pejs je bio jedan od najzaslužnijih za to. 73-godišnjeg bubnjara su nedavno pitali o njegovim bubnjarskim veštinama, tehnikama i praksi. Pejs je potom napravio video o tome i postavio ga na Youtube. Počeo je sa otkrivanjem iznenađujuće istine; da nikada ne vežba bubnjeve.

JAN PEJS KONAČNO OTKRIO: EVO ZAŠTO DEEP PURPLE NA KONCERTIMA NE SVIRA KOVERDEJLOVE PESME

Pejs je izjavio da ne može da sedne i vežba bubnjeve; umesto toga, on ima drugi način učenja i usavršavanja. Dok su nastupi uživo još uvek bili mogući, učio bi da svira – dok je bio na sceni. Sam bi eksperimentisao sa kompletom tokom nastupa uživo ili gledanjem drugih bubnjara kako sviraju i oponašanjem njihove tehnike kombinujući ih sa svojom. Nažalost, dodao je da su njegove “vežbe” otkazane zbog pandemije. Dakle, nije svirao bubnjeve skoro sedam meseci.

– Još dobijam mnoga pitanja na Drumtribe sajtu, pitanja o mojoj praksi ili bolje rečeno nedostatku režima vežbanja. Šta radim? Kako to radim? Pa, u pravom smislu te reči, ne vežbam. ne mogu. Jednostavno nije u meni da to radim na taj način.

JAN GILAN SE PRISETIO RANIH DEEP PURPLE DANA: JEO SAM KEKSIĆE ZA PSE IZ LOKALNE PRODAVNICE ZA KUĆNE LJUBIMCE

Od 17. godine, kada sam krenuo na turneje, sve što sam koristio naučio sam na sceni. Bilo da je to bila neka nezgoda za mene ili da sam gledao druge sjajne bubnjare i uzimao njihovu iskru, njihovu inspiraciju, i pokušavao da upijem ono što su oni uradili da to bude moje.

Kada je pandemija krenula, svi koncerti uživo su otkazani. Što je značilo da mi je oduzet način na koji sam sebe održavao na nivou. Dakle, zaista, nisam ozbiljno sedeo iza bubnjeva šest ili sedam meseci – priznao je Pejs.

HL/Izvor: highwaystarmagazine.org

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite vaš komntar!
Unesi svoje ime