Home»Film»Novi hrabri svet… Dobitnici Zlatne palme u Kanu i Zlatnog lava u Veneciji na 50. FEST-u

Novi hrabri svet… Dobitnici Zlatne palme u Kanu i Zlatnog lava u Veneciji na 50. FEST-u

4
Shares
Pinterest Google+
Photo: Promo
Photo: Promo

Međunarodni filmski festival (FEST) u ovoj godini slavi 50. godina postojanja i biće održan od 25. februara do 6. marta u Beogradu, u produkciji Centra beogradskih festivala.

Slogan festivala glasi “Novi hrabri svet”, i ustvari je igra rečima u odnosu na slogan prvog FEST-a održanog 1971. koji je glasio – “Hrabri novi svet”.

Publika najvećeg domaćeg filmskog festivala, u okviru programa, biće u prilici da pogleda više od 80 premijernih filmova u različitim programskim selekcijama, a projekcije će biti održane u 12 bioskopskih sala širom Beograda.

Na ovogodišnjem, jubilatnom izdanju FEST-a biće prikazani filmovi koji su osvojili glavne nagrade prošle godine na dva najznačajnija svetska festivala u Kanu i Veneciji – “Titan”, rediteljke  Žulije Dukorno (dobitnik Zlatne palme u Kanu) i film “Događaj”, rediteljke Odri Divan (dobitnik Zlatnog lava na 78. festivalu u Veneciji).

Na otvaranju 50. FEST-a  25. februara u Kombank dvorani, biće prikazan film “Strahinja Banović”, reditelja Stefana Arsenijevića.

Ovo će biti srpska premijera ostvarenja koje je osvojilo brojne nagrade među kojima se ističe Kristalni globus za najbolji film na 55. Filmskom festivalu u Karlovim Varima, kao i nagrade za najboljeg glumca (Ibrahim Koma) i specijalno priznanje žirija za direktorku fotografije (Jelena Stanković) na istom festivalu.

Nagrada “Beogradski pobednik” za izuzetan doprinos filmskoj umetnosti biće dodeljena našim istaknutim filmskim stvaraocima  – reditelju Emiru Kusturici i glumcu Predragu Mikiju Manojloviću.

Povodom jubilarnog 50. izdanja festivala, Pošte Srbije pripremaju kolekcionarski set poštanskih maraka za svaku deceniju postojanja FEST-a.

Photo: Promo
Photo: Promo
Previous post

O majmunima i ljudima.... Eminem platio 450.000 za Bored Ape NFT jer majmun - liči na njega

Next post

Priča koju je neko morao da ispriča... Film o Elvisu Prisliju u bioskopima sredinom godine

0

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *