Peti Smit uoči 75. rođendana svečano uručeni ključevi grada Njujorka: Ja bih tom gradu volela da dam ključ sebe…

0
127
Oglasi
Peti Smit/Photo: facebook@PattiSmithAuthor
Peti Smit/Photo: facebook@PattiSmithAuthor

Uoči 75. rođendana koji slavi 30. decembra, Peti Smit su uručeni ključevi grada Njujorka od strane gradonačelnika Bila De Blazija kojem se ove nedelje završava mandat, a koji nikad nije krio svoju ljubav perma punku.

Majkl Stajp ućutkao Trampa na koncertu Pati Smit: Umukni dok slušam svoju prijateljicu!

Ne skrivajući svoj osobni afinitet prema punk pokretu iz 1970-ih, De Blazio je pohvalio Peti Smit zbog “autentičnosti koju jednostavno ne možete pronaći ni na jednom drugom mestu” i “sposobnosti da preseče sav vrtlog oko nas i progovori o najdubljim istinama”, te naglasio:

– Neki su Peti Smit nazvali kumom punka. Mislim da je to pošten izraz jer je inspirisala toliko ljudi, pomogla u oblikovanju celog umetničkog pokreta i na mnogo načina političkog pokreta takođe. Njen rad kao muzičarke, pevačice, tekstopisca i aktivistkinje uticalo je kroz sve te elemente na brojne ljude i pokazalo tim ljudima njihov put. A kada odajemo počast ljudima, posebno mislim na tragače – ljude koji pokazuju put mnogima drugima. Postoji mnogo umetnika koji shvataju šta mogu da učine i šta mogu reći jer su čuli radove Peti Smit – izjavio je na konferenciji za medije gradonačelnik Njujorka Bil De Blazio.

Poklon od prve dame rokenrola… Peti Smit napisala pesmu Greti Tunberg za 17. rođendan

U svom govoru zahvale, Peti Smit se dotakla svoje mladosti u Njujorku, nakon što se 1967. preselila iz “ruralnog područja Južnog Džersija” sa “samo nekoliko dolara u džepu, bez stvarnih izgleda za trajni boravak”. Objasnila je da, kada se vratila u Njujork 1994, 15 godina nakon što se preselila u Detroit sa svojim pokojnim suprugom, grad ju je “ponovno zagrlio i dao joj još jednu priliku da obnovi svoj život i nastavi da se razvija kao umetnik”.

– Volela bih da mogu Njujorku dati ključ za sebe jer tako osećam naš grad. Uz sve svoje izazove i poteškoće, on ostaje, a ja sam putnica i za mene je Njujork grad s najviše raznolikosti na svetu.

Peti Smit trebalo je da zameni Dejvida Li Rota u Van Halenu… Dve stvari su sprečile da se ovo desi

Na konferenciji za medije je takođe bio prisutan dugogodišnji gitarista Patti Smith Group, Lenu Kej, s kojim Peti Smit svira od osnivanja njenog benda 1974. Zajedno su izveli akustičnu verziju “Ghost Dance” sa njenog albuma “Easter” iz 1978. godine za koji je De Blazio primetio da je bio “neverojatno moćan za njega i među tolikim drugim albumima i koji ga i dan danas pogađa”.

U poslednjoj nedelji svog mandata gradonačelnik Njujorka Bil De Blazio takođe je uručio ključeve Njujorka reditelju Spajku Liju i senatoru Čaku Šumeru.

HL/Izvor: nacional.hr

Oglasi

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite vaš komntar!
Unesi svoje ime