Kad veruješ, ništa te ne može zaustaviti… Kurt Kobejn čistio toalete da bi finansirao Nirvanin prvi demo

0
87
Oglasi
Kurti Kobejn/YouTube printscreen
Kurti Kobejn/YouTube printscreen

Kurt Kobejn je jedna od najpoznatijih ličnosti u istoriji rok muzike. Svojim mračnim lirizmom i genijalnom sposobnošću da napiše himnu, Kobejn je uspeo da podstakne čitavu generaciju i učvrsti se kao portparol generacije X.

Međutim, ova uloga nije bila pozicija koja se Kobejnu sviđala, niti je bio na oduševljen slavom koju je bend stekao posle objavljivanja pesme ‘Smells Like Teen Spirit’ u septembru 1991. Zajedno, obe ove stvari se imale su doprinos samoubistvu frontmena Nirvane, što ga potvrđuje kao najskromniju rok zvezdu koju je svet ikada video.

SLAVNI REDITELJ OTKRIO: “BETMEN” ROBETA PATINSONA INSPIRISAN JE KURTOM KOBEJNOM

Ova skromna, obična priroda je ono zbog čega su Kobejna zavoleli fanovi širom sveta. Osim upotrebe droge, Kobejn je preokrenuo sve stereotipe o rok zvezdi. Nije bio ženomrzac, nije se bavio promovisanjem sebe i uvek je ostao veran svojim ubeđenjima. Poznato je da je lider Nirvane odbio da izađe na bis posle MTV Unplugged iz 1993. godine jer je mislio da je bend  te večeri bio “sranje”, što, naravno, jednostavno nije bilo tačno.

DEJV GROL PRIZNAO: NAIVNO SAM VEROVAO KURTU KOBEJNU DA RETKO KORISTI HEROIN, ZA MENE JE TO BILA DROGA ZA PROSTITUTKE I DŽANKIJE IZ MRAČNIH SOKAKA…

Priče o tome da je Kobejn bio jedan sasvim ok lik danas su sveže kao i pre 30 godina. Međutim, jedan od najtrajnijih aspekata njegovog karaktera bio je njegov mentalitet vredne osobe i nemilosrdna posvećenost dostizanju umetničkog prosvetljenja. Ovo je bilo nešto što je Kobejn uvek zastupao, a zahvaljujući toj posvećenosti Nirvana je bila u mogućnosti da se kreće kroz brojne promene u sastavu i nazivu i konačno potpiše ugovor sa lokalnom etiketom iz Sijetla, Sub Pop, koja ih je zaista postavila na njihov put ka zvezdama.

KOTNI LAV: KURT KOBEJN BI MOŽDA PREŽIVEO DA JE NEKO DRUGI BIO PRVI NA TOP LISTAMA… EDI VEDER, NA PRIMER

Pokazujući svoju posvećenost muzici, Kobejn je u biografiji sakupio niz čudnih poslova koje je radio kako bi finansirao Nirvaninu moguću karijeru. Jedno vreme je čak, nakratko, radio kao domar u svojoj staroj srednjoj školi u Aberdinu. Tokom ovog perioda, iznajmio je stan u ulici N. Mičigen, gde su nastali neki od brojnih ranih hitova benda.

– Ovo je bio čovek koji nikada ne bi čistio svoju kuhinju, iznosio đubre, ili obavljao takve poslove, ali Kurt Kobejn nije bio lenj – priseća se basista Nirvane Krist Novoselić. – Jer, u suštini, čistio je toalete – tako je platio naš demo.

Ako osećate da su Nirvana i školski domari nekako povezani, to je zato što jesu. Sećate se domara koji pleše u videu za “Smells Like Teen Spirit”? On je bio zamišljen kao referenca upravo na Kobejnov nekadašnji posao. Čovek koji nikada nije zaboravio odakle je došao, Kurt Kobejn živi kroz skromne anegdote kao što je ova…

HL/Izvor: faroutmagazine.co.uk

Oglasi

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite vaš komntar!
Unesi svoje ime