Home»Fun»Stripomania»Puca brže od sopstvene senke, ima svoje spomenike po svetu, ulicu u Belgiji… a za 75. tođendan dobio je i svoju kovanicu od 10 evra

Puca brže od sopstvene senke, ima svoje spomenike po svetu, ulicu u Belgiji… a za 75. tođendan dobio je i svoju kovanicu od 10 evra

4
Shares
Pinterest Google+
Talični Tom/ Photo: Facebook @LuckyLuke.bd
Talični Tom/ Photo: Facebook @LuckyLuke.bd

Talični Tom – koji puca brže od sopstvene senke, pije velike količine piva, jaše najpametnijeg konja na svetu, a prati ga najgluplji pas, slavi 75. rođendan! On pravdi privodi okorele kriminalce, a najveći protivnici su mu zloglasna braća Dalton.

Parodija američkih kauboja, pravi stereotip uterivača pravde s Divljeg zapada čije je lice “pozajmljeno” od slavnog glumca Garija Kupera, nastao je iz pera belgijskog crtača Morisa, koji je njegove avanture godinama crtao i pisao sve dok mu se nije pridružio francuski pisac, tvorac jednako popularnih Asteriksa i Obeliksa, Rene Goskini.

Njih dvojica su suspešno sarađivali sve do Goskinijeve smrti, a Moris je Taličnog, u saradnji s nizom drugih pisaca, nastavio da crta dok i on, 2001. godine, nije preminuo. Međutim, usamljeni kauboj još uvek jaše, a sada ga crta francuski umetnik Herv Darmenton – Achdé.

SNIMA SE IGRANA SERIJA O ČUVENOM STRIP JUNAKU TALIČNOM TOMU

Talični se nekoliko puta našao i na meti kritičara i politički korektnih dušebrižnika, prvo zbog cigareta koje večito drži među zubima, zbog čega je u jednoj verziji nosio i nikotinski flaster, a zatim i zbog preteranog karikiranja i stereotipa u vezi sa Američkim Indijancima, Afroamerikancima i Meksikancima koji su se u stripu pojavljivali. Ismevao je Moris u stripu i brojne poznate ličnosti, među kojima su i Selin Dion i Gručo Marks.

Ali, Talični Tom danas je jedan od najdugovečnijih, najpoznatijih i najprodavanijih stripova u Evropi – preveden je na dvadeset i tri jezika i adaptiran u brojne druge medije – prema njemu snimljen je niz animiranih i igranih filmova, televizijskih serija i napravljeno nekoliko video-igara. Ima i spomenike u nekoliko gradova pa i svoju ulicu u Belgiji. Francuska je pak u čast 75. godišnjice prvog objavljivanja stripa u decembru 1946. godine, sada izdala i posebnu kovanicu od 10 evra s njegovim likom.

HL/Izvor: jutarnji.hr

Previous post

Objavljena satnica nastupa bendova na Belgrade Rocks koncertima 29. i 30. decembra na Trgu Nikole Pašića...

Next post

Svako vreme je pravo vreme za dobar rokenrol... Pogledajte kako je bilo na finalu Mobil Music Festa #3

0

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *