Evo kako će izgledati muzej s pogledom na zvezde posvećen Đorđu Balaševiću… Zavirite u “Atelje snova” koji će izgledati kao “otvorena kutija poklona”

0
44
Atelje snova, Đorđe Balašević/Photo: YouTube printsvreen
Atelje snova, Đorđe Balašević/Photo: YouTube printsvreen

Đorđe Balašević, kao što je poznato, dobiće muzej u svom gradu. Idejno rešenje arhitektonskog biroa iz Ljubljane pobedilo je na konkursu, a sada je  predstavljeno u Novom Sadu.

– Manje od godinu dana je prošlo od njegovog odlaska tamo gde mu je i mesto, među zvezde, već je sve započeto. Muzej samo što se nije spustio sa neba  – rekao je Aleksa Balašević, sin Đorđa Balaševića.

Ćerka Đorđa Balaševića stavila tačku na sve spekulacije: Tata je pre smrti potpisao ugovor o zabrani na YouTubeu…

– Muzej kao muzej je nešto što je konačno, a naravno da on nije … konačno – jer Đorđe je i naša prošlost, i naša budućnost, a mi smo njegova sadašnjost – dodala je Olivera Balašević, supruga Đorđa Balaševića.

Muzej posvećen Đorđu Balašević neće biti klasičan muzej, ni zgrada, već će biti platforma koja će se stalno menjati. Naime, izgledaće kao otvorena kutija poklona, a ono što je zanimljivo 11 soba koje će nositi imena Balaševićevih pesama i u kojima će posetioci čak moći da prespavaju, jer će muzej raditi 24 časa.

Tajna oproštajnog pisma Đorđa Balaševića…

I krov muzeja će biti poseban, pošto će biti izgrađena kupola kroz koju će posetioci iz jedne od soba posmatrati Mesec. Prizemlje će biti povezano sa parkom u kojem će biti posađeno drveće i cveće koja je Balašević opevao u svojim pesmama.

Atelje snova, Đorđe Balašević/Photo: YouTube printsvreen
Atelje snova, Đorđe Balašević/Photo: YouTube printsvreen

– I omogućiće ti da na neki način uđeš unutra i budeš u pesmi i to su jedine fiksne prostorije muzeja koje se neće tako često menjati, donji deo muzeja se menja i u sredini je ta velika projekcijska sala – rekao je Vasa Perović, arhitekta.

Čudne se stvari dešavaju… Olivera Balašević izbrisala sve zajedničke fotografije sa Đoletom, pa na Instagramu objavila priču o svojoj knjizi i prezimenu Savić

Muzej posvećen Đorđu Balaševiću biće izgrađen u Univerzitetskom parku za čiju će rekonstrukciju uskoro biti raspisani tenderi. Izgradnju će finansirati Grad Novi Sad, zajedno sa Republikom Srbijom u saradnji sa Fondacijom Balašević, piše RTS.

– Mislim da će ovo biti super atraktivan objekat za grad Novi Sad i za državu celu, ako hoćete, zato što je ovo magnet za ceo region. Ovo će i te kako upotpuniti turističku ponudu grada – rekao je gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević.

HL/Izvor: agencoje

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite vaš komntar!
Unesi svoje ime