Stiv Vaj otkrio kako se izborio sa smrću Edija Van Hejlena: Imao je prelepu vožnju i nije otišao sa 27… a sve dolazi i odlazi, dolazi i odlazi…

0
56
Stiv Vaj, Edi Van hejlen/Photo: printscreen
Stiv Vaj, Edi Van hejlen/Photo: printscreen

U nedavnom intervjuu za CMSM mrežu, gitarista Stiv Vaj je govorio o filozofiji koja mu je pomogla da se nosi sa smrću Edija Van Hejlena u oktobru 2020.

Kada je Dejv Li Rot otišao u solo vode 1985. godine, angažovao je Vaja kao glavnog gitaristu, što je značilo da su ga neizbežno poredili sa Van Hejlenom.

– Da, moglo bi se reći da sam zamenio gitaru iza glasa – rekao je Vaj.  – Ali to je za mene samo akademska stvar. Kada je u pitanju to kako sam se osećao prema Edvardu i žaljenju zbog njegovog odlaska… obožavalac sam kao i svi drugi, i osećam se baš kao i oni.

STIV VAJ OTKRIO: ZBOG FILMA “CROSSROADS” MORAO SAM DA SE VRATIM SVOM UNUTRAŠNJEM MRAKU… BILO JE TO KAO DA PADAM U BESKRAJNU CRNU RUPU…

Vaj je takođe primetio “da sve na ovom svetu dolazi i odlazi i dolazi i odlazi i dolazi i odlazi. A ako ne ode, to samo znači da ste vi otišli pre toga – jednostavno samo ne znamo kada! Dakle, to je nešto što pomaže mi da prebrodim gubitak, jer će se to jednostavno dogoditi”.

Vaj je rekao da je Van Hejlen uživao u “prelepoj, neverovatnoj vožnji”.

– Imao je sjajnu trku i nije da je umro u 27. Ne želimo samo da vidimo nekoga kao što je bio on – želimo da iscedimo svaku notu iz njega.

EDI VAN HEJLEN, DRUGA STRANA MEDALJE…. MOGAO JE DA IMA NAJBOLJI BEND NA SVETU, ALI… NEKONTROLISANU HEDONIZAM IMA SVOJU CENU

Prisećajući se kako je svirao pesme Van Halena u Rotovom bendu, Vaj je rekao:

– Bila mi je potpuna čast što sam mogao da sviram te deonice. Ako ste gitarista i obožavate taj bend, znate da su to neke od najkul deonica za gitaru napisane u rokenrolu… savršeni su aranžmani. Tako dobro “padaju” u ruke. Nikada neće zvučati kao Edvard, ali su odlične pesme za sviranje na gitari jer su kompletne. I postaješ bolji svirač – posebno kad si u poziciji u kojoj sam ja bio, u kojoj sam igrao njegovu ulogu pred njegovim fanovima. Morao sam da odam duboko poštovanje tim deonicama, i pritom sam otkrio zaista sjajnu vožnju tamo, jer morate da se fokusirate. Morate da poboljšate svoju veštinu. Tako da… imao sam mnogo sreće u svemu tome.

HL/Izvor: ultimateclassicrock.com

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite vaš komntar!
Unesi svoje ime