Džek Nikolson mogao je da bude glavni lik u “Kumu”… a onda je – odbio ulogu

0
80
Džek Nikolson/YouTube printscreen
Džek Nikolson/YouTube printscreen

Pre Ala Paćina, Džek Nikolson je dobio ponudu za ulogu Majkla Korleonea u Kumu, ali je tu ulogu odbio.

“Kum” je i dan-danas jedno od najvoljenijih filmskih ostvarenja, a priča o ulasku mladića u porodični mafijaški posao pomogla je sada kultnim glumačkim imenima da se njihove karijere uspešno nastave. Međutim, jedan kasting je mogao da ode drugim putem. Mnogi glumci su razmatrani za ulogu Majkla Korleonea, uključujući i Džeka Nikolsona, koji ju je odbio ulogu iz prilično progresivnog razloga.

ČAK NI NAJVEĆI FANOVI NE ZNAJU OVO… 10 IZNENAĐUJUĆIH STVARI O LEGENDARNOM FILMU “KUM”

Svako ko zna bilo šta o istoriji filma zna da je Majkl Korleone bio lik kojim se proslavio Al Paćino. Međutim, pre nego što je postao sin Vita Korleonea, Paćino je bio glumac sa nekoliko manje značajnih uloga. Uprkos tome, on je uvek bio izabranik reditelja Frensisa Forda Kopole za ulogu studenta koji je postao kum.

Ipak u igri su bila i neka veća imena, poput Nikolsona, koji je tada već stekao ime u oblastima scenarija i glume, a njegova uloga u filmu “Easy Rider” ubrzala mu je put do slave. Pročitao je scenario i znao je da će film, samo na osnovu kvaliteta romana Marija Puza, biti hit. Ipak, Nikolson je odbio ulogu Majkla Korleonea. A njegovo razmišljanje, kako je otkriveno u intervjuu za Moveline, bilo je da “Italijani treba da igraju Italijane”.

MAFIJA NIJE BILA SREĆNA. NIMALO… SNIMA SE FILM O NASTANKU ČUVENOG KLASIKA “KUM”

Ovakav stav prema ulozi je definitivno bio prilično progresivan za to vreme, iako je pokazao u kom pravcu se Holivud sve više kretao. Decenijama ranije manjinske uloge su neslavno igrali glumci bele puti, sprečavajući čak i ozbiljne filmove da prikažu te kulture ili likove na dostojanstven način.

OVO JE BILA VELIKA HOLIVUDSKA TAJNA… MARIO PUZO JE PRODAO PRIČU O KUMU ZA 12.500 DOLARA DA BI VRATIO KOCKARSKI DUG

Ironično, Robert Redford je u jednom trenutku razmatran za ulogu Majkla, ali Kopola je bio čvrst u svom uverenju da nikog neće “kupiti” svetlokosi Redford kao Italijan.

Uprkos ovoj težnji za autentičnošću, Santina Sonija Korleonea igra Džejms Kan, koji je zapravo morao da obavesti fanove da, na njihovu žalost, on zapravo nije Italijan. Nikolsonovo pretežno nemačko i irsko nasleđe takođe odražava nasleđe Toma Hagena, koga je igrao Robert Duval.

HL/Izvor:b92.net

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite vaš komntar!
Unesi svoje ime