Home»Kultura»Izložba slikara Damjana Kovačevića u galeriji Sanjaj

Izložba slikara Damjana Kovačevića u galeriji Sanjaj

4
Shares
Pinterest Google+

U novoj galeriji Sanjaj (Dositejeva 11) otvorena je izložba mladog slikara Damjana Kovačevića na kojoj će on premijerno da predstavi svoj novi ciklus ulja na platnu.

Damjan je inače poznat kao autor izvanrednih crteža, ali veliki talenat mu je omogućio da hrabro kroči u svet fantastike koji je likovnim izrazom srodan sa majstorima manirizma 16. veka.

Mladi umetnik na svojim slikama daje novu interpretaciju večnih tema – nastanak sveta, zvezde, krst, rođenje, stradanje, Notr Dam, Bogorodica – koje uvodi u kontekst današnjeg vremena.

Sanja Janković i Damjan Kovačević/ Photo: Nolens Volens
Sanja Janković i Damjan Kovačević/ Photo: Nolens Volens

-Mislim da prije dvije godine, šira publika ne bi mogla da doživi bliskost sa Damjanovim slikama, kao danas, kada smo svjedoci svjetske pošasti. Atropocentrizam je došao u sukob sa nevidljivim neprijateljem, koji je pokorio današnju civilizaciju i sve dosadašnje predstave o životu i smrti doveo u pitanje. Neizvjesnost i strepnja je postala kolektivno osjećanje, suočenje sa krhkosti čovjeka i sumnja u nauku rodila je opšti skepticizam i egzistencijalni strah. Međutim u tim uslovima umjetničke ideje, snovi i vizije ponovo ljude vraćaju u duhovne sfere koje možemo da vidimo na Damjanovim slikama, kao alternativu i nadu u mogućnost prevazilaženja ovog stanja u kom se nalazimo. Zato se vraćam na moj govor sa otvaranja galerije u kom sam obećala da u ovom prostoru nastavlja da radi apoteka sa lijekovima za dušu – rekla je Sanja Bjelanović-Janković na otvaranju izložbe.

Izložba će biti otvorena do 13. januara 2022. godine, radno vreme galerije Sanjaj je radnim danima od 12:00 do 20:00 časova, a subotom od 11:00 do 15:00 časova.

Photo: Nolens Volens
Photo: Nolens Volens
Previous post

Merlinka Festival... Premijera filma "Strah od leptira” 12. decembra u Domu omladine Beograda

Next post

Otvoreno pismo Aleka Boldvina u ime ekipe filma "Rust": Ovo je tragedija za sve nas, i zato ne nagađajte i ne generalizujte, sačekajte rezultate istrage

0

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *