Techno muzika postaje nematerijalna kulturna baština UNESCO?

0
118
Oglasi
Beogradski Techno Festival, promo
Beogradski Techno Festival, promo

Neprofitna organizacija Rave The Planet sa sedištem u Berlinu, posvećena umetnosti, kulturi i ljubavi prema elektronskoj muzici, zatražila je od nemačkih vlasti da zaštite techno pri UNESCO-u kao nematerijalnu kulturnu baštinu.

Rave The Planet traže status svetske baštine UNESCO-a za berlinsku techno kulturu nakon što je procenjeno da je u poslednjoj decniji zatvoreno 100 noćnih klubova u kojima je svirala techno muzika. Naime DJ-evi, organizatori festivala i obožavaoci elektronske muzike nastoje da osiguraju status svetske baštine pri UNESCO-u za berlinsku techno kulturu zbog straha da će se boriti za opstanak.

Kako je propao rokenrol, ali stvarno… Ova grafička animacija je bolna istina, gledaš, ne veruješ, a ne možeš da skloniš pogled

Grupu za spomenutu kampanju formirao je Matijas Rojing aka Dr Motte, DJ koji je osnovao Love Parade, jedan od najvećih svetskih festivala elektronske muzike koji je debovao kao technoparada političkog mira u Zapadnoj Nemačkoj u ljeto 1989. pre pada Berlinskog zida. Berlin je usvojio izvorni muzički žanr iz Detroita, kroz brojne posleratne napuštene bunkere, elektrane i fabrike pružajući brojnoj publici beg kako bi plesali uz muzilu koja je pratila ponovno ujedinjenje nacije u kasnim 80-im. Nedavno je procenjeno da je upravo ta kultura ugrožena.

Sky News je nedavno izvestio da je zatvoreno oko 100 klubova u poslednjoj deceniji, uz podatak da će vrednost gradskih nekretnina i uticaj pandemije Covida i dalje ugrožavati stabilnost berlinskog techna. Klubovi bi dobili dodatnu zaštitu prema zakonima o planiranju, a postojao bi i pristup subvencijama i drugim sredstvima ako bi se dodelio status koji traže od UNESCO-a.

I Bog voli tehno… Upoznajte prvog svetskog DJ monaha

DJ iz Detroita, Alan Oldam, koji živi u Berlinu i podržava kampanju Rave the Planet, rekao je za Observer da bi priznanje od Unesca pomoglo u zaštiti ključnih mesta.

– Unescova zaštita bi uveliko doprinela održavanju tog starog duha. Nasleđeni prostori poput Tresora i Berghaina, na primer, bili bi zaštićeni kao kulturne znamenitosti. Toliko se mesta zatvorilo u samo sedam godina koliko sam ovde živeo. U drugim gradovima bi to bio prirodni klupski ciklus na delu, ali Berlin je drugačija vrsta mesta, gde su klupske i kreativne scene valuta grada.

Peter Kirn, DJ i muzički producent iz Berlina, dodao je i sledeće:

– Ovu muziku doslovno možete da čujete kako udara iz svih ćoškova. Stvarno svuda. U drugim gradovima ljudi ne bi prihvatili muziku  koja je stvarno teška ili čudna i puna sintesajzera i stvarno brutalnih, iskrivljenih bubnjarskih ritmova. Ne možete to da svirate u običnom klubu, a kamoli za ručkom. A ovde je potpuno prihvatljivo to svirati za ručkom.

Dejvid Geta prodao sve svoje pesme, bivše i buduće, Warner Musicu za više od 100 miliona dolara

UNESCO obično dodeljuje takav status opskurnijim muzičkim pokretima ili praksama, kao što su slovačka kultura gajdi, irska harfa i tibetanska opera, ali i reggae je dodan na spisak nematerijalne kulturne baštine 2018. godine. Početkom ove godine, gotovo jednoglasno je izglasano da se promeni status berlinskih klubova sa živom muzikom i zabavom u mesta od kulturnog značaja.

HL/Izvor: nacional.hr

Oglasi

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite vaš komntar!
Unesi svoje ime