Jamajka u suzama… Preminuo Robi Šekspir, slavni basista tandema Sly & Robbie

0
150
Oglasi
Ribi Šekspir/Photo: wikipedia.org
Ribi Šekspir/Photo: wikipedia.org

Legendarni basista Robi Šekspir preminuo je u 68. godini. Tokom duge i sadržajne karijere radio je na produkciji dela za Boba Dilana, Boba Marlija, Mika Džegera, Grejs Džons i mnoge druge.

Kako piše The Jamaica Gleaner, Šekspir je nedavno bio podvrgnut operaciji u vezi s njegovim bubrezima nakon čega je hospitaliziran na Floridi gde je preminuo.

Robi Šekspit, legendarni basista, osnovao je Sly and Robbie s bubnjarom Slajelm Danbarom sredinom 70-ih nakon što su obojica radili odvojeno u drugim bendovima. Nakon što su se spojili zbog afiniteta prema reggae produkciji, počeli su da rade produkciju za brojne druge umetnike, a njihov zajednički uspeh bio je album Majzi Dahmonds ‘Right Time’ iz 1976. godine.

Njihov produkcijski rad doveo ih je do toga da sarađuju s bezbroj bendova tokom decenija, uključujući više albuma za Boba Dilana i Grejs Džons. Takođe su pomogli u produkciji i remiksovanju pesama Boba Marlija, Madone, Britni Spirs i Mika Džegera, No Doubt itd.

Tokom svoje karijere, Sly i Robbie su takođe objavili nekoliko sopsrvenih albuma, od kojih je poslednji bio ‘The Final Battle: Sly & Robbie vs. Roots Radics’ iz 2019. bio nominovan za najbolji reggae album na Grammyju 2019. godine.

Premijer Jamajke Endrju Holnes uputio je saučešće putem Twittera: “Legendarni basista Robi Šekspir odigrao je značajnu ulogu u snimanju i produkciji albuma za razne reggae umetnike… Kada je reč o sviranju basa reggaea, niko nije uspeo da se približi uticaju Robija Šekspira . Ostaće zapamćen po velikom doprinosu muzčkoj industriji i kulturi Jamajke. Neka njegova duša počiva u miru.

HL/Izvor: nacinal.hr

Oglasi

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite vaš komntar!
Unesi svoje ime