Home»Kult»The Neverending Story… Teorije zavere o danu kada je ubijen Lenon

The Neverending Story… Teorije zavere o danu kada je ubijen Lenon

4
Shares
Pinterest Google+
Džon LenonPhoto: facebook@johnlennon
Džon LenonPhoto: [email protected]

Džon Lenon je ubijen 8. decembra 1980. godine. Ovo je priča koja nikad do kraja nije ispričana, a počela je ovako…

Interesovanje štampe za njega je tada bilo veliko, pa su Lenon i Joko Ono učestvovali u fotografisanju sa Eni Libovic za časopis Roling stoun u njihovom stanu u zgradi Dakota, tačno preko puta Central parka u Njujorku.

Lenon i Ono su zatim dali intervju di-džeju Dejvu Šolinu. U ćaskanju, Lenon je tvrdio da je voleo da svira svoju novu muziku uživo, pošto nikada nije bio na pravim turnejama kao solo umetnik. Džon je završio diskusiju potpisivanjem autograma za di-džeja, dodajući: “I ja sam obožavalac ljudi, znaš? Volim da ljudi potpisuju svoje knjige kada mi ih daju i sve to…”

Bila je to proročanska izjava, s obzirom na to kako se Lenonu okončao život.

Nakon što se intervju završio, Lenon i Ono napustili su Dakotu oko 17 časova i otišli u studio koji se nalazio preko puta. Joko je snimila pesmu pod nazivom “Walking On Thin Ice”, koja je odala priznanje bendovima “Novog talasa”, poput The B52s, koji su se mogli čuti u modernijim noćnim klubovima Njujorka. Svrha sesije je bila da miksuje ploču jer je Lenon želeo da je objavi pre Božića.

Dok je par napuštao Dakotu, prošli su kroz uobičajenu grupu obožavatelja koji su se počeli da se okupljaju oko zgrade, otkako je Lenon ponovo počeo da postaje javna ličnost. Jedan od fanova je poneo kopiju novog albuma “Double Fantasy” i Lenon ju je potpisao.

Džon Lenon i Mark Čepman/Photo: Paul Goresh/rarehistoricalphotos.com
Džon Lenon i Mark Čepman/Photo: Paul Goresh/rarehistoricalphotos.com

Taj obožavalac bio je Mark David Čapman.

Mark Čapman je rođen u Teksasu, ali je 1980. godine živeo na Havajima sa suprugom Glorijom. Tada star 25 godina, bio je obožavatelj Bitlsa kao tinejdžer, ali kao “ponovo rođeni hrišćanin” bio je ljut zbog tvrdnje Džona Lenona iz 1966. da je bend iz Liverpula “popularniji od Isusa”.

Njegov animozitet prema muzičaru se pojačao kada je Džon ponovo počeo da se pojavljuje u medijima 1980. godine. Čapman je otputovao u grad u oktobru 1980. sa namerom da ubije bivšeg Bitlsa, ali se nešto predomislio i vratio se kući.

Dejvid Bouvi bio je sledeći na “crnoj listi” ubice Džona Lenona… Čapmen je imao mesto u prvom redu za njegov nastup na Brodveju noć posle atentata

Kada je Čapman 6. decembra ponovo otputovao u Njujork sa revolverom kalibra 38, ništa ga nije sprečilo da izvrši svoju užasnu misiju.

Čapman je ostavio svoje stvari u hotelu zajedno sa kopijom knjige američkog autora Džej Di Selindžera, “Lovac u žitu”. Ubica je kasnije rekao da će roman formirati njegovu “izjavu”: knjiga je prvi put objavljena 1951. godine i bavi se problematičnim tinejdžerom po imenu Holden Kolfild koji se protivi svim “lažnjacima” koje sretne. Kratki roman je dugo bio popularan tekst među nezadovoljnim mladima širom sveta. Lenon je, u Čapmanovom umu, bio takav – “lažan”.

Najsmrtonosnije knjige na svetu… Jedna od njih je “ubila” Džona Lenona

Kada je Lenon potpisao Čapmanov album dok je izlazio iz zgrade te večeri, ubicu je uhvatilo uzbuđenje zbog susreta sa Beatlesom.

Ali kasnije uveče, njegovo raspoloženje se promenilo.

Te noći oko 22.50, Džon Lenon i Joko Ono vratili su se u Dakotu u svojoj limuzini nakon uspešne sesije miksovanja u studiju. Par je prešao pločnikom i kroz svod koji je vodio do ulaza u zgradu.

Dok je Lenon prolazio, Mark Čapman je ispalio pet metaka iz svog revolvera u Lenonova leđa.

Meci su bili “šuplji”, što znači da su eksplodirali u gelere kada su pogodili metu. Dok je Lenon naleteo na ulaz Dakote, vratar Hoze Perdomo je čuo komešanje i potrčao da pomogne. Na lice mesta brzo su stigli njujorški policajci.

Jedan od njih, policajac Džejms Moran, pokušao je da dobije odgovor od pogođenog muzičara, pitajući: “Da li ste vi Džon Lenon?” Lenon je navodno odgovorio: “Da.”

PROGOVORILA ŽENA KOJA JOŠ ČEKA ČEPMENA DA IZAĐE IZ ZATVORA: Znala sam da će Lenon biti ubijen dva meseca ranije

Čapman je u međuvremenu skinuo kaput i stao ispod lampe, gde ga je pronašao portir Hoze Perdomo kako čita “Lovca u žitu”.

– Da. Upravo sam upucao Džona Lenona – rekao mu je.

Džon Lenon više nije disao kada je deset minuta kasnije stigao u bolnicu Ruzvelt i nije imao puls. Lekari su se skoro 20 minuta borili da ga reanimiraju, ali su meci raskomadali njegovo telo i Bitls je preminuo u hitnoj pomoći. U izveštaju se navodi da je Lenon izgubio više od 80 odsto krvi.

Veliki deo Amerike otkrio je da je jedan od Bitlsa ubijen kada je objavljena vest tokom fudbala u ponedeljak uveče, koji je te večeri bio na TV-u.

Vest je izbila preko noći u Lenonovoj rodnoj Velikom Britaniji. Džonov drugi sin, Džulijan, njegova tetka Mimi i njegovi bivši kolege iz benda, svi su obavešteni u ranim jutarnjim satima u utorak, 9. decembra 1980.

Džordž Harison je izdao saopštenje u kojem je rekao: “Nakon svega što smo prošli zajedno, imao sam i još uvek gajim veliku ljubav i poštovanje prema njemu. Šokiran sam i zapanjen.”

Ringo Star i njegova supruga Barbara Bah požurili su u Dakotu da budu sa Joko.

Nije bilo sahrane za Džona Lenona, samo privatna kremacija. Ali Joko i Šon su 14. decembra 1980. održali bdenje za njega uz deset minuta ćutanja. Lenonov pepeo je razbacan u Central parku, preko puta Dakote, gde se sada nalazi spomenik.

Nema slobode za ubicu Lenona… Čepmenu 11. put odbijena molba za pomilovanje

Psihijatri koje je odredio sud u ime advokata odbrane i tužilaštva su na stotine sati intervjuisali Marka Čapmana. Odbrana je zaključila da je on bio paranoični šizofreničar, dok je tužilaštvo tvrdilo da je kompetentan da mu se sudi. Sam je doneo odluku da se izjasni krivim za ubistvo i osuđen je.

2020. godine, četrdeset godina nakon ubistva, Čapman je jedanaesti put bio na intervjuu za uslovni otpust. Sudija ga je odbio, tvrdeći da bi puštanje ubice “bilo nespojivo sa dobrobiti društva”. Čepmen ponovo ima pravo na uslovnu slobodu 2022. godine, kada će imati 67 godina.

HL/Izvor: b92.net

Previous post

Nenad Vasilić priredio jazz spektakl za pamćenje na Svetskoj izložbi Expo 2020 u Dubaiju

Next post

Mensonova bivša u strahu: Osvetiće mi se zbog svedočenja, pretio je mom sinu, ojačavam prozore i vrata...

0

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *