Home»Muzika»Pol Makartni priznao posle svih ovih godina: Novac je bio glavna motivacija Beatlesa

Pol Makartni priznao posle svih ovih godina: Novac je bio glavna motivacija Beatlesa

4
Shares
Pinterest Google+
Pol Makartni/Photo: YouTube pintscreen
Pol Makartni/Photo: YouTube pintscreen

Beatles su možda bili paradigma mira i ljubavi 1960-ih, ali kao što je Pol Makartni otkrio, novac je ipak u velikoj meri bio njihova motivacija.

U nedavnom intervjuu sa generalnim direktorom B&N Džejmsom Dauntom za Ultimate Guitar, Makartnija je upitan i o glasinama prema kojima su se Beatles često šalili: “Napisaću sebi novi bazen”.

– Tek kasnije smo otkrili da je ono što radimo umetnost, a da postoje stvari poput muza – duhovito se priseća Makartni.

Džon Lenon i Pol Makartni/Photo: YouTube printscreen
Džon Lenon i Pol Makartni/Photo: YouTube printscreen

S obzirom da dolaze iz radničke klase, ovaj rani motivacioni faktor nije toliko iznenađujući. Kako je ‘Maka’ dodao:

– Kada smo prvi put izašli iz Liverpula, bila je reč o novcu… bili smo deca bez posla, odjednom je postojao posao, pa smo želeli da budemo plaćeni, i što više novca, to bolje – rekao je i nastavio:

– I istina je, ja i Džon smo se smejali, bila je to neka šala, polušala. I jednom smo počeli da shvatamo da pišemo hitove i znali smo kakav novac hit može da donese. Rekli smo: “Pa, hajde da napišemo bazen! Treba vam novo proširenje, hajde da ga napišemo. Hajde, sedi”. I tako, da, sve je to proizašlo iz onoga što smo stvarno radili.

Lenon je rasturio Beatlese, a ne ja… Pol Makartni prvi put otkrio zašto je preuzeo krivicu za kraj najvećeg benda svih vremena

On je, međutim, zaključio da, kako su postajali stariji, mudriji i znatno bogatiji, novac bio kontekstualizovan kao proizvod umetnosti koju su stvarali. Zaključio je:

– I onda, mislim da je tada Džon počeo da razmišlja: ‘Oh, zar nije plemenitije ako ne pišemo za novac, a pišemo samo za umetnost ili ljubav?‘ Ali to se ipak pojavi… Da li ja mislim da je to plemenitije ako ne pišemo za novac, već samo za umetnost ili ljubav? Ali, te dve stvari mogu da koegzistiraju. I da, srećan sam što uživam u obe.

HL/Izvor: faroutmagazine.co.uk

Previous post

Ovom paklu kraja nema... Nemačka je zabranila ulaz u klubove i na koncerte za sve nevakcinisane

Next post

Merlinka festival... Retrospektiva filmova Toda Stivensa u Muzeju Kinoteke

0

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *