Muzika pod bombama… Objavljeno reizdanje kultnog albuma jednog od najboljih kompozitora i muzičara s naših prostora

0
88
Dvojni identitet, cover
Dvojni identitet, cover
Dvojni identitet, cover

“Dvojni identitet” je instrumentalni biser legendarnog regionalnog kompozitora i muzičara Kornelija Kovača, osnivača nekadašnje kultne Korni grupe i člana sarajevskog dragulja zvanog Indexi.

Objavljen 2000. godine za izdavačku kuću Komuna, sada se, 11 godina kasnije, ponovno nalazi na CD-u u reizdanju Croatia Recordsa. Album je snimljen u stanu Kornelija Kovača tokom bombardovanja Beograda od strane NATO, a miksovan je u Lucky Sound studiju pod budnim okom Kornelija Kovača i Gorana Šimprage.

I posle 50 godina volimo pesme Korni grupe… Beograd je to najbolje pokazao u Sava Centru…

Sve pesme komponovao je Kornelije, koji je svirao i klavijature, potpisuje programiranje i produkciju albuma, a u svemu su mu se pridružili brojni instrumentalni solisti: Ljubiša Paunić, Rastko Aksentijević, Vladan Vukčević, Vlada Krnetić, Zoran Rašković, Ljubomir Dimitrijević, Zoran Živković, Mladen Arsenijević, Branko Mačić, Vera Ogrizović i Željko Joksimović čiji glas možemo čuti na pesmi “Kao što me je majka volela”. Tu je i glas Steve Žigona na “Pastirskoj pesmi”.

A Kornelijev glas? On je uvijek bio najglasniji u njegovoj muzici. Ove kompozicije su odraz njegovih mentalnih zapažanja i iskrenih emocija. Nisu samo vezane uz Beograd, nego i uz njegove dečačke slike, snove, ljubav, Jadran, godišnja doba i druge životne slike. Život, odrastanje, zaljubljivanje – sve su to teme njegovih instrumentalnih bisera koji će vam dirati dušu. Jer Bata Kovač je čovek s dušom, Nišlija koji je u svom gradu dobio nagradu za životno delo, a svoj život dao je na dlanu i publici. Neizmeran je njegov talenat, ali i spisak pesama na kojima je on radio. Komponovao je najveće hitove, a uz njegovo ime vezale su se najveće muzičke zvezde našeg regiona.

“Dvojni identitet” plod je njegovog talenta i emocija, a znamo da jedno bez drugog ne ide.

HL/Izvor: soundguardian.com

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite vaš komntar!
Unesi svoje ime