Home»Life Story»Pankerka u duši… Na oproštaju Angele Merkel od funkcije, vojni orkestar sviraće – pank himnu Nine Hagen iz 1974!

Pankerka u duši… Na oproštaju Angele Merkel od funkcije, vojni orkestar sviraće – pank himnu Nine Hagen iz 1974!

4
Shares
Pinterest Google+
Nina Hagen, Angela merkel/Photo: YouTube printscreen
Nina Hagen, Angela merkel/Photo: YouTube printscreen

Angela Merkel (67) napušta funkciju nemačke kancelarke posle 16 godina na vlasti. Njoj će biti organizovan uobičajeni oproštaj, uz vojni orkestar, ali…

Ono što je potpuno iznenadilo i oduševilo Nemce je njena odluka da tom prilikom bude izvedena pank himna Nine Hagen iz 1974. “You Forgot The Colour Film”!

Odlazeća nemačka kancelarka Angela Merkel zaprepastila je i kritičare i pristalice nakon što je odabrala pesmu pank rokerke Nine Hagen za svoju ceremoniju povačanja sa funkcije krajem ove nedelje.

Merkelova se povlači se u četvrtak posle 16 godina na čelu evropske politike na mestu nemačke kancelarke, a očekuje se da će lider socijaldemokrata Olaf Šolc položiti zakletvu kao njen naslednik.

Ona će imati “vojni oproštaj” ispred nemačkog ministarstva odbrane, a kao što je uobičajeno za nemačke lidere koji odlaze, dozvoljeno joj je da izabere tri pesme koje će pratiti ceremoniju.

Nina Hagen,/Photo: press promo
Nina Hagen,/Photo: press promo

Iako dve Merkeline pesme nikako nisu iznenađenje, njen prvi zahtev za vojni orkestar je za mnoge bio šokantan – pank himna iz 1974. “You Forgot The Colour Film“, kultne punk heroine Nine Hagen.

Legendarna Nina Hagen udružila se sa Džordžom Klintonom… Rezultat je – “Unity”

Ovaj izbor je oduševio naciju koja je veoma navikla da njome upravlja stabilna, skromna kancelarka, koja se tokom svog mandata suočila sa više kritika zbog toga što je dosadna nego bilo koja od njenih političkih odluka.

Izvođenje punk “eksplozije” iz Istočne Nemačke 70-ih, od strane vojnog orkestra sigurno će ostaviti trajni utisak na 200 gostiju koji će prisustvovati.

“Du Hast Den Farbfilm Vergessen” je pesma koju su napisali Majkl Heubah i Kurt Demler, a izvodi Nina Hagen – koja se često naziva “kumom panka”.

Pop punk princeza rešila da – ujeda… Avril Lavinj se vratila singlom “Bite Me”

Ova pesma bila je na vrhu istočnonemačke pop top-liste 1974. – kada je Merkelova imala 20 godina – pre nego što je Nina Hagen napustila Nemačku Demokratsku Republiku i otišala na drugu stranu Gvozdene zavese i kada joj je CBS records ponudila ugovor.

Neki komentatori su spekulisali da je izbor pesme neuobičajen potez Merkelove da prihvati svoje istočnonemačko nasleđe – nešto što je retko pominjala dok je bila kancelarka.

Tom Delong za Guitar World: Tajna dobrog sviranja punk-rocka je – masturbacija. Ako to ne radite, ništa od kvalitetne svirke…

Drugi su u međuvremenu sugerisali da bi pesma mogla da bude pošalica na nesposobnost mnogih političara sa kojima je sarađivala i protiv kojih je godinama radila – u pesmi se, naime, Hagen žali da je njen dečko zaboravio da ponese kopiju novog filma u boji na njihov zajednički odmor.

U svakom slučaju, veruje se da je pesma prvobitno objavljena kao kritika Nemačke Demokratske Republike pod sovjetskom kontrolom, koja je u to vreme bila daleko od ekonomskog uspeha i bogate kulture Zapada.

HL/Izvor: mailonline.co.uk

Previous post

Punk-rock, čvarci i kobasice... Bend OPS glumca Bode Ninkovića, posle 44 godine objavio debi album (Ginise, čitaš li ovo?)

Next post

Pevačica uhapšena u Amsterdamu posle napada na službenike aviokompanije... Ona kaže da je samo reagovala na "rasno profilisanje" na aerodromu

0

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *