Uz ovacije publike završen 37. Valjevski Jazz festival (fotoreportaža)

0
132
Oglasi
Kaliopi i Karamazov/ 37. Valjevski Jazz festival press promo
Kaliopi i Karamazov/ 37. Valjevski Jazz festival press promo

Uz ovacije publike koja je sve tri večeri 37. Valjevskog Jazz festivala, od 25. do 27. novembra, ispunila salu Centra za kulturu u redukovanom broju zbog poštovanja epidemioloških mera, sinoć je završeno ovogodišnje izdanje najdugovečnijeg džez festivala naših prostora.

U planetarno komplikovanom trenutku, grad Valjevo i Savet festivala predvođen umetničkim direktorom Milanom Đurđevićem, uspeli su da naprave program koga se ne bi postidela nijedna scena nekog svetskog jazz događaja, uz prisustvo domaćih i stranih etablitanih umetnika.

Tradicionalno, program je počeo u četvrtak nastupom valjevskih bendova. U petak, Vladimir Maričić je sa svojim kvartetom predstavio aktuelni autorski album “Ibar“, a tradicionalni motivi numera poput “Bembaše“, “Morave“ i “Ibra“, brižljivo upakovane u džez ruho, oduševile su prisutne.

Fantastičnu konekciju sa publikom napravila je Lena Kovačević, koja je svojim repertoarom pomirila džez standarde, ali i hitove koji se nalaze na svetskim jazz i world music top listama i relevantnim radio stanicama. Za kraj, momci iz niškog benda EYOT održali su svirački, umetnički i emotivni čas modernog, čvrstog, svetskog džeza.

Kruna programa svakako je bio nesvakidašnji koncert jednog od najvećih svetskih lautista i solista na gitari Edina Karamazova i balkanske dive Kaliopi. Njih dvoje su nakon velike pauze izveli numere sa zajedničkog projekta “Oblivion“ i zadivili valjevsku publiku koja, kako su umetnici izjavili nakon koncerta, “ume da sluša, čuje i oseća“. Vasil Hadžimanov band, predvođen frontmenom Vasilom Hadžimanovim, nadahnuto je najpre izveo svoje nove numere, a kraj 37. Valjevskog Jazz festivala prisutni su dočekali na nogama i uz ovacije.

Svoj prvi profesionalni nastup sinoć je sa VHB imao i osamnaestogodišnji Đurađ Đuričić, koga su domaćini nagradili monografijom Valjevskog Jazz festa.

– 38. Valjevski jazz festival počeo je poslednjim taktom sinoćnjeg programa, a pokušaćemo da učinimo sve da u narednim godinama ovaj festival, koji ima tradiciju vrednu epiteta nacionalnog blaga, plasiramo na mapu najprestižnijih džez događaja u Evropi. Valjevo, valjevska i srpska publika to zaslužuju – rekao je umetnički direktor Milan Đurđević.

Oglasi

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite vaš komntar!
Unesi svoje ime